Ψήφισμα, με το οποίο ζητεί τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, για την οποία υπάρχουν υποψίες για παράνομες πυρηνικές δραστηριότητες, υιοθέτησε την Πέμπτη η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Την Τετάρτη, Βρετανία και Γαλλία παρουσίασαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσχέδιο ψηφίσματος, στο οποίο καταδικάζεται η καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Συρία.

Ads

Κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνόδου, 17 από τα 35 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ, ψήφισαν υπέρ του σχεδίου απόφασης που παρουσιάστηκε από τις ΗΠΑ, και έξι κατά, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες. Η Κίνα και η Ρωσία ήταν μεταξύ των χωρών που απέρριψαν το ψήφισμα. Ένδεκα χώρες απείχαν, και μια ήταν απούσα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι Αμερικανοί παρουσίασαν σχέδιο απόφασης κατά της Συρίας, κρίνοντας ότι «δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της» όσον αφορά τις συμφωνίες εγγυήσεων με την ΙΑΕΑ.

Σε μια πρόσφατη έκθεση, η Υπηρεσία ανέφερε για πρώτη φορά από την έναρξη της έρευνάς της, πριν από τρία χρόνια, η συριακή εγκατάσταση του Ντάιρ Αλζούρ, που καταστράφηκε από ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα τον Σεπτέμβριο του 2007, ήταν «κατά πάσα πιθανότητα» ένας πυρηνικός αντιδραστήρας, κάτι το οποίο η Δαμασκός πάντα αρνείται.

Ads

Πάντως, η Ρωσία εξέφρασε την αντίθεσή της σε οποιοδήποτε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία, απειλώντας με βέτο την καταδίκη της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων. «Δεν πιστεύουμε ότι το ζήτημα της Συρίας είναι ένα θέμα που πρέπει να εξετάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, πόσο μάλλον να υιοθετήσει κάποια απόφαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Η κατάσταση στη χώρα δεν απειλεί, κατά τη γνώμη μας, τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Σχολιάζοντας την απόφαση του οργανισμού του ΟΗΕ, η Συρία δήλωσε ότι θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με την ΙΑΕΑ. «Είναι λυπηρό», δήλωσε ο πρεσβευτής της Συρίας Μπάσαμ Αλ Σάμπαγ στους δημοσιογράφους, μετά την απόφαση στη σύνοδο της ΙΑΕΑ στη Βιέννη.

Κύμα προσφύγων προς την Τουρκία

Στο μεταξύ, άλλοι εξακόσιοι πρόσφυγες από τη Συρία που εγκατέλειψαν τη χώρα τους λόγω της καταστολής των ειρηνικών διαδηλώσεων των πολιτών από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έφτασαν σήμερα στην Τουρκία, ανεβάζοντας στους 2.500 τον συνολικό αριθμό των Σύρων προσφύγων που έχουν αφιχθεί στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Οι Σύροι πρόσφυγες φτάνουν συγκεκριμένα στην τουρκική επαρχία Χατάι, στο νότιο τμήμα της χώρας, πρόσθεσε ο κ. Νταβούτογλου επαναλαμβάνοντας τη σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι τα σύνορα της χώρας θα παραμείνουν ανοικτά για τους Σύρους.

«Θα κρατήσουμε τις πόρτες μας ανοικτές για όλους τους αδελφούς μας Σύρους που καταφεύγουν στο έδαφός μας. Δεν μπορεί να τους κλείσουμε το δρόμο τη στιγμή που η βία εντείνεται στη Συρία», δήλωσε ο κ. Ερντογάν σε σημερινή ραδιοφωνική του ομιλία.