Τεταμένη είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ, μετά και το χθεσινό νέο περιστατικό πυροβολισμού ενός άοπλου αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό στην κομητεία Όραντζ της Φλόριντα.

Ads

Όλα ξεκίνησαν, όταν περιπολικό της αστυνομίας εντόπισε σε συγκρότημα διαμερισμάτων στο Όραντζ ένα κλεμμένο αυτοκίνητο. Οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν το όχημα και όταν ζήτησαν από τον οδηγό να βγει από το αμάξι, συνέβη το περιστατικό. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στις αρχές ότι ο 28χρονος, Σεντρίκ Μπαρτί, είχε τα χέρια του ψηλά όταν χτυπήθηκε από τα πυρά του αστυνομικού, Ρόμπερτ ΜακΚάρθι.

image

Ο Μπαρτί νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, με τραύματα από τρεις σφαίρες, ενώ οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη κι ενός δεύτερου ατόμου, που φέρεται ως ύποπτο για την ίδια υπόθεση.

Ads

image

Ο σερίφης της Όραντ, Τζέρι Ντέμινγκς, απεύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, αλλά δικαιολόγησε την πράξη του συναδέλφου του, υποστηρίζοντας ότι ο 28χρονος Μπαρτί δεν υπάκουσε στις εντολές του αστυνομικού και «κινούνταν ύποπτα» κάνοντας τον ΜακΚάρθι να φοβηθεί για την ασφάλειά του.

Ο 28χρονος αφροαμερικανός έχει ιστορικό συλλήψεων για τουλάχιστον 45 κατηγορίες από το 1999, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε στη δημοσιότητα ο σερίφης.

«Ζητώ από όλους να μην βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα και να επιτρέψουν την ολοκλήρωση των ερευνών», δήλωσε ο Ντέμινγκς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ορλάντο. Και πρόσθεσε: « Ανησυχώ για το πώς μπορεί να αντιδράσει το κοινό».

Το νέο περιστατικό έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά της οργής που ήδη επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφορικά με τα αλλεπάλληλα κρούσματα ρατσιστικής βίας και κατάχρησης εξουσίας ενάντια σε αφροαμερικανούς πολίτες, και ειδικότερα το θάνατο δύο άοπλων αφροαμερικανών από αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη και το Φέργκιουσον του Μιζούρι. Σοβαρά επεισόδια έχουν ξεκινήσει ήδη από χθες και στην Καλιφόρνια, με τους πολίτες να έχουν κατακλύσει τους δρόμους στο Όκλαντ και το Μπέρκλεϊ