Το Ιράν, στενός σύμμαχος μαζί με τη Ρωσία του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, θα προσκληθεί στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή στην Βιέννη για την συριακή κρίση, στο πλαίσιο του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με στόχο τη χάραξη ενός «οδικού χάρτη» για τον τερματισμό του πολέμου και την πολιτική μετάβαση στη χώρα.

Ads

Την συμμετοχή του Ιράν ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει πως ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, για την εύρεση ειρηνευτικής λύσης της συριακής κρίσης. Ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι στη Βιέννη θα συμμετέχουν συνολικά δώδεκα χώρες. Οι των χωρών ελπίζουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα «πολυμερές πλαίσιο για μια επιτυχή πολιτική μετάβαση στην Συρία, που οδηγεί στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης στην οποία δεν θα ηγείται ο Μπασάρ Αλ Άσαντ» τόνισε.

Δυτικός διπλωμάτης σημείωσε ότι η απόφαση για την πρόκληση του Ιράν συζητήθηκε αρχικά με την Σαουδική Αραβία, ενώ εδώ και καιρό οι ΗΠΑ επέμεναν πως στις συνομιλίες θα πρέπει να συμμετέχει και το Ιράν, παρότι διαφωνούν με τη στήριξη που παρέχει στον Μπασάρ Αλ Άσαντ. Επίσης από τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν δεσμεύτηκαν να αυξήσουν την στήριξη τους προς την «μετριοπαθή αντιπολίτευση της Συρίας».

Ads

Όπως επισήμανε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου οι συνομιλίες για τη Συρία θα έχουν νόημα μόνο αν συμμετάσχουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Ερωτηθείς για την πρόσκληση που απευθύνθηκε στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Έρικ Σουλτς εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να εργαστούν με οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και του Ιράν, για να τερματιστεί η σύγκρουση στη Συρία. Για να έχουν αποτέλεσμα οι συνομιλίες, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να δώσουν το «παρών», επισήμανε.