Το κρυσφήγετο του Μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ

Ads

Κρησφύγετο στην πόλη Αμποταμπάντ του Πακιστάν, από όπου κατασκόπευε επί μακρό χρονικό διάστημα τις κινήσεις του ηγέτη της Αλ-Κάϊντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, είχε εξασφαλίσει η κεντρική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, CIA αναφέρει δημοσίευμα στην εφημερίδα «Washington Post», την Παρασκευή. Στο μεταξύ, ανώνυμες πηγές έδωσαν περισσότερες πληροφορίες για την επιχείρηση εκτέλεσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν ενώ ο στρατός του Πακιστάν προειδοποιεί για αναθεώρηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ μετά τις απροκάλυπτες παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας της χώρας εκ μέρους των δυνάμεων των ΗΠΑ. Επιθέσεις εναντίον τρένων στις ΗΠΑ φέρεται να σχεδίαζε η Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές με πρόσβαση στους στενούς κύκλους του Πενταγώνου που επικαλείται η εφημερίδα, ένας μικρός αριθμός πρακτόρων της CIA είχε εγκατασταθεί μυστικά και παρακολουθούσε για αρκετούς μήνες την έπαυλη όπου είχε καταφύγει ο Αραβας τρομοκράτης, συλλέγοντας πληροφορίες για τον ίδιο και τους συντρόφους του.

Οι ειδικές δυνάμειςτου του αμερικανικού στρατού, εισέβαλαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες της περασμένης Δευτέρας στο κτιριακό συγκρότημα στην πόλη Αμποταμπάντ 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ και εκτέλεσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και άλλους τρεις συνεργάτες του.

Ads

Η επιχείρηση κατασκοπίας του Μπιν Λάντεν, ήταν τμήμα ενός ευρύτερου πλάνου εποπτείας που βρισκόταν σε διεκπεραίωση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και στόχευε στον εντοπισμό του ηγέτη της Αλ-Κάϊντα.

Εφόσον αυτό θα συνέβαινε τότε ο η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα απευθυνόταν στο Κογκρέσο και θα ζητούσε την έγκριση ειδικού κονδυλίου για να χρηματοδοτήσει την επιχείρηση που θα απέφερε, όπως και έγινε, το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Νέες πληροφορίες για την διεξαγωγή της επιχείρησης

Περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στην επιφάνεια μέσω ανώνυμων διαρροών, για τα όσα διαδραματίστηκαν στο Αμποταμπάντ το βράδυ της Κυριακής, δημιουργώντας όλο και περισσότερα ερωτήματα για την ακρίβεια των επίσημων στοιχείων που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Πληροφορίες που προέρχονται από δύο πηγές που έχουν πρόσβαση στα επίσημα στοιχεία, αποκαλύπτουν ότι τελικά μόνον ο ένας από τους τέσσερις στόχους της επιχείρησης που έχασαν τη ζωή τους, προέβαλλε αντίσταση ανταλλάσσοντας πυρά με την ομάδα εισβολής. Επίσης επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι ο ίδιος ο Άραβας τρομοκράτης δεν ήταν οπλισμένος και ούτε απείλησε τους Αμερικανούς κομάντο, όταν βρέθηκαν μπροστά του.

Σύμφωνα με τις δύο πηγές, η χρονολογική εξέλιξη της επιχείρησης είχε την ακόλουθη σειρά: Η ομάδα εισβολής των ειδικών δυνάμεων, αφού κατάφερε στο σκοτάδι να εισχωρήσει αρχικά στο εσωτερικό της έπαυλης όπου κρυβόταν ο μπιν Λάντεν, βρέθηκε στο δωμάτιο των ξένων στο ένα από τα δύο κτιριακά συγκροτήματα των εγκαταστάσεων. Έκει δέχθηκε για πρώτη φορά εχθρικά πυρά. Καθώς προχώρησαν προς το εσωτερικό ανταπέδωσαν τα πυρά και σκότωσαν έναν άνδρα που βρισκόταν στον ξενώνα. Αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για τον Αλ-Κουάουιτι, αγγελιοφόρο του Οσάμα, τον οποίο γνώριζαν καλά οι μυστικές υπηρεσίες.

Μετά την εκτέλεση του Κουάουιτι οι άντρες των ειδικών δυνάμεων προχώρησαν στο εσωτερικό του τμήματος της κύριας κατοικίας που εκτεινόταν σε τρία επίπεδα. Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με άλλον άνδρα, που κρατούσε τα χέρια πίσω από την πλάτη. Οι άντρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ έβαλλαν εναντίον του και τον σκότωσαν, αν και δεν οπλοφορούσε, όπως διαπίστωσαν μετά. Το θύμα ήταν ο αδελφός του Αλ-Κουαουϊτί.

Στη συνέχεια οι καταδρομείς ανέβηκαν τις σκάλες, όταν ένας άνδρας εμφανίστηκε να βγάζει τα χέρια του από μια είσοδο και μετά κρέμασε το σώμα του από ένα μπαλκόνι. Οι άντρες της ομάδας εισβολής πίστεψαν ότι επρόκειτο για τον Οσάμα μπιν Λάντεν και τον πυροβόλησαν μία φορά. Ο άντρας δέχθηκε τη βολή και στη συνέχεια οπισθοχώρησε στο δωμάτιο από το οποίο είχε κινηθεί.

Οι Αμερικανοί κινήθηκαν αστραπιαία προς τον τρίτο όροφο και όρμησαν στο δωμάτιο στο οποίο είχε καταφύγει ο άντρας που είχαν πυροβολήσει. Την ώρα που έμπαιναν στο χώρο σπρώχτηκαν από μια γυναίκα. Η γυναίκα, που τώρα πιστεύεται ότι ήταν κάποια από τις συζύγους του Λάντεν, πυροβολήθηκε στο μηρό και παραμερίστηκε. Το τι ακριβώς έκανε τότε ο Μπιν Λάντεν και πως αντέδρασε όταν τα κομάντο όρμησαν στο δωμάτιό του και πυροβόλησαν τη γυναίκα του δεν έχει εξακριβωθεί. Και οι δύο πηγές πάντως συμφωνούν ότι ανεξάρτητα με το τι ακριβώς συνέβη, οι καταδρομείς δεν περίμεναν να διαπιστώσουν αν και πως θα αντιδράσει αλλά αμέσως του έριξαν τη θανάσιμη βολή.

Ο στρατός του Πακιστάν προειδοποιεί

Ο στρατός του Πακιστάν προειδοποίησε χθες πως θα αναθεωρήσει την αντιτρομοκρατική συνεργασία του με τις ΗΠΑ εάν οι αμερικανοί προβούν ξανά σε μονομερή επιχείρηση όπως αυτή της δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν. «Ο στρατός του Πακιστάν έκανε σαφές ότι οποιαδήποτε παρόμοια κίνηση που παραβιάζει την εθνική κυριαρχία του Πακιστάν θα επιφέρει αναθεώρηση στο επίπεδο της στρατιωτικής και πληροφοριακής συνεργασίας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε ο στρατηγός Ashfaq Kayani, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Ο στρατηγός Kayani φέρεται να είπε στους συναδέλφους του ότι ελήφθη η απόφαση να μειωθεί ο αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ στο «ελάχιστο απαραίτητο».

Επιθέσεις εναντίον τρένων φέρεται να σχεδίαζε η Αλ Κάιντα

Επιθέσεις εναντίον τρένων στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδίαζε εδώ και μερικούς μήνες η αλ Κάιντα για την δέκατη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. «Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έστειλε χθες Πέμπτη ειδοποίηση στους ομοσπονδιακούς εταίρους του, στις ομόσπονδες Πολιτείες, σχετικά με σχέδιο της αλ Κάιντα για επιθέσεις στο αμερικανικό σιδηροδρομικό δίκτυο», επισήμανε ο Ματ Τσάντλερ, εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Τον Φεβρουάριο του 2010 η αλ Κάιντα σχεδίαζε τρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον τρένων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μη συγκεκριμένες περιοχές, την ημέρα της 10ης επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου 2001», αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου. Σύμφωνα με μια πηγή, η πληροφορία αυτή προέρχεται από έγγραφα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και DVD που κατασχέθηκαν στη διάρκεια της αμερικανικής επιχείρησης στο Πακιστάν, στην οποία σκοτώθηκε ο μπιν Λάντεν.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Μεταφορών Τζον Πίστολ τόνισε ενώπιον του Κογκρέσου πως «δεν υπάρχει, αυτήν τη στιγμή, συγκεκριμένη απειλή για το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς» στις ΗΠΑ. Αξιωματούχος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε πως τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοικία του μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ αποκαλύπτουν την φιλοδοξία της οργάνωσης να πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες με ευρείας κλίμακας επιθέσεις σε μεγάλες πόλεις και σε σημαδιακές ημερομηνίες, όπως επέτειοι και εθνικές εορτές.

Άλλος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, υπογράμμισε στους New York Times πως ο Οσάμα μπιν Λάντεν δεν ήταν απλώς η ηγετική φυσιογνωμία για τους υποστηρικτές της αλ Κάιντα σε όλον τον κόσμο. «Συνέχιζε να συνωμοτεί και να σχεδιάζει, να σκέφτεται πιθανούς στόχους και να επικοινωνεί τις ιδέες του σε ηγετικά στελέχη της οργάνωσης», υποστήριξε ο ίδιος.