Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εξασφάλισε την επίσημη υποστήριξη της Κίνας στην προσπάθειά της να ενταχθεί στους BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), συνασπισμό αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων που θεωρείται ισχυρό αντίβαρο στη Δύση.

Ads

Διαβάστε επίσης:

Ο Αργεντινός υπουργός Εξωτερικών Σαντιάγο Καφιέρο συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι στο περιθώριο της G20 στην Ινδονησία, όπου επισημοποιήθηκε η κινεζική στήριξη, ανέφεραν οι υπηρεσίες του πρώτου.

Η Αργεντινή είναι μεγάλος εξαγωγέας σόγιας, σιταριού και καλαμποκιού, μεταξύ άλλων.

Ads

«Ο Ουάνγκ Γι επιβεβαίωσε επίσημα την υποστήριξη της χώρας του για την εισδοχή της Αργεντινής στην BRICS, κάτι που συνάδει με αυτό που είχε ήδη συμφωνηθεί από τους ηγέτες» των πέντε χωρών, σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής.

Συμπλήρωσε ότι εάν η Αργεντινή ενταχθεί στην ομάδα, θα «ενισχύσει και θα διευρύνει τη φωνή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων του αναπτυσσόμενου κόσμου».

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, ο κεντροαριστερός Αλμπέρτο Φερνάντες, είχε αναγγείλει πως η χώρα του, που μάχεται για να ξεπεράσει οικονομική κρίση, με υψηλό πληθωρισμό και χαμηλά αποθέματα συναλλάγματος, θα επιδιώξει να ενταχθεί στην ομάδα BRICS. Προς αυτό απαιτείται ομόφωνη έγκριση των μελών της.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τον όρο BRIC εισήγαγε ο Τζιμ Ο’ Νιλ, οικονομολόγος της Goldman Sachs, το 2001, για να περιγράψει την εκπληκτική πορεία των οικονομιών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας. Οι τέσσερις δυνάμεις οργάνωσαν την πρώτη τους σύνοδο κορυφής το 2009 στη Ρωσία. Η Νότια Αφρική εντάχθηκε στην ομάδα το 2010.

Η Κίνα είναι – μακράν – η μεγαλύτερη οικονομία της συμμαχίας αυτής, της αναλογεί πάνω από το 70% της συνολικής οικονομικής της δύναμης 27,5 τρισεκ. δολαρίων. Στην Ινδία αναλογεί περί το 13%, στη Ρωσία και στη Βραζιλία περίπου το 7% αντίστοιχα, σύμφωνα με δεδομένα του ΔΝΤ.

Στις χώρες της ομάδας BRICS αναλογεί πάνω από 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και περί το 26% του παγκόσμιου ΑΕΠ.