«Μηδενική ανοχή στους επικίνδυνους εναγκαλισμούς με την ακροδεξιά. Όχι στην επανάληψη του ιστορικού λάθους του ’35», ήταν το μήνυμα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Αρβανίτη από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση για «τις τρομοκρατικές απειλές από ακροδεξιά εξτρεμιστικά δίκτυα που απειλούν τη δημοκρατική συνταγματική τάξη», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του κ. Αρβανίτη.

Ads

Είχε προηγηθεί, λίγες ώρες πριν, η ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροέδρου, σε αντικατάσταση της έκπτωτης Εύας Καϊλή, όπου παρά την τελική επικράτηση του Σοσιαλδημοκράτη υποφήφιου από το Λουξεμβούργο, σημαντικός αριθμός ευρωβουλευτών του EΛΚ επέλεξαν την Ιταλίδα υποψήφια της Λέγκας του Βορρά, του Ματέο Σαλβίνι.

Η υποψήφια του ακροδεξιού ID (Ομάδα της Ταυτότητας και της Δημοκρατίας) κατάφερε να συγκεντρώσει σε διαδοχικές ψηφοφορίες 179 και 185 ψήφους, πολύ περισσότερες από τα 64 μέλη της πολιτικής ομάδας που στεγάζει νεοφασίστες, ακροδεξιούς και εθνικιστές, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο Κώστας Αρβανίτης απευθύνθηκε στις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Χριστιανοδημοκρατίας κάνοντας λόγο για «μικροπολιτικό οπορτουνισμό» και προειδοποίησε για εκκολαπτόμενο «αυγό του Φιδιού», «στέλνοντας ηχηρό μήνυμα και σε πολιτικές δυνάμεις εντός των τειχών».

Ads

Στην παρέμβασή του ζήτησε «να μην δίνεται άλλοθι νομιμοποίησης σε μια εξτρεμιστική, απάνθρωπη, φασιστική ρητορική που μπορεί να έχει εφήμερες νίκες στις εκλογές ενδεχομένως, αλλά στην πραγματικότητα πυροβολεί τη δημοκρατία», και κατέληξε λέγοντας ότι «η δημοκρατία είναι πάνω απ’ όλα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ