Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ρόλινγκ κινδυνεύει να συλληφθεί καθώς αμφισβήτησε τον νέο νόμο της Σκωτίας για τα εγκλήματα μίσους σε μια σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλώντας την αστυνομία να τη συλλάβει εάν πιστεύει ότι έχει διαπράξει αδίκημα.

Ads

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία της Σκωτίας η γνωστή συγγραφέας κατηγορείται για τον λανθασμένο προσδιορισμό των τρανς ατόμων, όπου σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία της Σκωτίας πρόκειται για επίφοβο σχόλιο που θα παρακινήσει σε εγκλήματα μίσους.

Η ίδια δήλωσε ότι «η ελευθερία του λόγου και των πεποιθήσεων» θα τερματιζόταν εάν η ακριβής περιγραφή του βιολογικού φύλου ήταν παράνομη.

Η σχετική νομοθεσία, όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Χούμζα Γιουσάφ θα αντιμετωπίσει ένα «ανερχόμενο κύμα μίσους».

Ads

Ωστόσο ο Ρισι Σουνακ υπερασπίστηκε τη συγγραφέα και το δικαίωμα της «ελευθερίας του λόγου» και δήλωσε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να ποινικοποιούνται για θέματα όπως στην ταυτότητα των τρανσέξουαλ και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Παράλληλα, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Τζο Φαρέλ δήλωσε πρόσφατα ότι οι νέοι νόμοι θα εφαρμοστούν μετά από «στενό έλεγχο» της νομοθεσίας και των αναφορών που λαμβάνονται. Ο σκιώδης καγκελάριος των Εργατικών στο Δουκάτο του Λάνκαστερ Pat McFadden δήλωσε στο Sky News ότι η JK Rowling δεν πρέπει να συλληφθεί και ότι δικαιούται να έχει την άποψή της.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ήταν αρκετά μεγάλη παράλειψη να μην συμπεριληφθεί ο μισογυνισμός στη νομοθεσία και ότι οι Εργατικοί «δεν σχεδιάζουν να νομοθετήσουν νέα εγκλήματα σε αυτόν τον τομέα», αν έρθουν στην εξουσία.