Ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσίευσε το αμερικανικό δίκτυο CNN αποκαλύπτει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πλήρη γνώση ότι μεταξύ των διαβαθμισμένων κρατικών αρχείων που παρακρατούσε στο Μαρ-α-Λάγκο, υπήρχαν απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου. Πρόκειται για κρίσιμο στοιχείο στο κατηγορητήριο του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Ads

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγορούν τον Τραμπ για παραβίαση διάταξης του νόμου που αφορά σε «μη εξουσιοδοτημένη κατοχή πληροφοριών που αφορούν στην εθνική άμυνα». Η σκόπιμη διατήρηση πληροφοριών και η παρεμπόδιση παράδοσής τους στις Αρχές, συνιστά κακούργημα. Η Διεύθυνση Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ ζητούσε από τη νομική ομάδα Τραμπ να παραδώσει τα απόρρητα έγγραφα, χωρίς ανταπόκριση. Τα αρχεία ανακτήθηκαν μετά από έφοδο του FBI στο Μαρ-α-Λάγκο.

Από τo ηχητικό ντοκουμέντο, μεταξύ άλλων προκύπτει ο Ντόναλντ Τραμπ κρατούσε απόρρητο έγγραφο του Πενταγώνου με σχέδια επίθεσης στο Ιράν. «Αυτά είναι τα έγγραφα» ακούγεται να λέει ο Τραμπ, ενώ συζητά για τα σχέδια επίθεσης του Πενταγώνου, μια φράση που δεν περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο.

«Το έφτιαξε ο στρατός και μου το έδωσε», συνεχίζει ο Τραμπ, προτού σημειώσει ότι το έγγραφο παραμένει απόρρητο.

Ads

«Βλέπετε, ως πρόεδρος θα μπορούσα να το αποχαρακτηρίσω. Τώρα δεν μπορώ, ξέρετε, αλλά παραμένει απόρρητο», ακούγεται να λέει.

«Τώρα έχουμε πρόβλημα», του απαντά μία συνεργάτης του.

Στη δίλεπτη ηχογράφηση, ο Τραμπ και οι βοηθοί του αστειεύονται επίσης για τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Χίλαρι Κλίντον, αφού ο πρώην αμερικανός πρόεδρος λέει ότι το έγγραφο ήταν «μυστική πληροφορία».

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Τραμπ έδειξε απόρρητες πληροφορίες σε άλλους που δεν είχαν άδεια ασφαλείας, μετέδωσε το CNN.

Οι δηλώσεις του Τραμπ στο ηχητικό ντοκουμέντο ότι «αυτά είναι τα έγγραφα» και αναφερόμενος σε κάτι που αποκαλεί «άκρως εμπιστευτικό» και φαίνεται να τα δείχνει σε άλλα άτομα, υπονομεύει τους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου σε συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στον δημοσιογράφο Μπρετ Μπάιερ του Fox News, στην οποία δήλωσε ότι δεν κατείχε έγγραφα.

«Δεν υπήρχε κανένα έγγραφο. Ήταν ένας τεράστιος όγκος εγγράφων και όλα τα υπόλοιπα που μιλούσαν για το Ιράν και άλλα πράγματα. Και μπορεί να είχε κρατηθεί ή μπορεί και όχι, αλλά αυτό δεν ήταν έγγραφο. Δεν είχα ένα έγγραφο, αυτό καθεαυτό. Δεν υπήρχε τίποτα για να αποχαρακτηριστεί. Αυτά ήταν ιστορίες εφημερίδων, ιστορίες περιοδικών και άρθρα» δήλωσε ο Τραμπ στο Fox.

Ο Τραμπ αρνείται το σύνολο των 37 κατηγοριών σε βάρος του, σχετικά με τον χειρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων που φυλάσσονταν στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.

Σημειώνεται ότι η ποινική δίωξη για την υπόθεση κατοχής των απόρρητων εγγράφων δεν σηματοδοτεί μόνο την πρώτη φορά που πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει κατηγορίες σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά οδηγεί και μία ολόκληρη προεκλογική εκστρατεία σε αχαρτογράφητα νερά δεδομένου ότι ο Τραμπ διεκδικεί εκ νέου το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, για τις προεδρικές εκλογές του 2024.