Ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης στο χώρο της εκδήλωσης για την “ελευθερία του λόγου και τη βλασφημία” στην Κοπεγχάγη έρχεται στη δημοσιότητα.

Ads

Κατά την επίθεση σκοτώθηκε ένα άτομο ενώ ακόμη τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος στη συνέχεια επιτέθηκε σε μια Εβραϊκή συναγωγή σκοτώνοντας ένα ακόμη άτομο, έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. Το ηχητικό προέρχεται από την πρώτη επίθεση στην εκδήλωση για την ελευθερία του λόγου και τη “βλασφημία” με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ. Ο δράστης άνοιξε πυρ έξω από το χώρο της εκδήλωσης.

Το πιθανότερο είναι πως στόχος της επίθεσης ήταν ο σκιτσογράφος Λαρς Βιλκς, που ήταν παρών στην εκδήλωση και ήταν «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης του 2007 με τα σκίτσα του Μωάμεθ στην Jyllands Posten. Ο Βιλκς έκτοτε, εξαιτίας απειλών για τη ζωή του, ζει υπό αστυνομική προστασία. Λίγο αργότερα πυροβολισμοί σημειώθηκαν και σε συναγωγή στην Κοπεγχάγη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Εβραίος και να τραυματιστούν άλλοι δύο αστυνομικοί.

Εν τω μεταξύ, το προφίλ του φερόμενου ως δράστη των επιθέσεων στην Κοπεγχάγη έχει αρχίσει να σκιαγραφεί η αστυνομία. Ήταν 22 ετών και είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στη Δανία. Ονομαζόταν Ομαρ ελ-Χουσέιν και ήταν γνωστός στις υπηρεσίες Πληροφοριών για τις σχέσεις του με συμμορίες εγκλήματος. Είχε αποφυλακισθεί, μετά την έκτιση ποινής για επίθεση, δύο εβδομάδες πριν από το διπλό χθεσινό χτύπημα. Η αστυνομία εκτιμά ότι είναι πιθανόν να τον ενέπνευσε η ισλαμιστική προπαγάνδα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ή άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ads