Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν στο Κίεβο καθώς η πόλη και οι γύρω περιοχές βομβαρδίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις. 

Ads

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, πως τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή της σε διώροφο κτίριο στην πρωτεύουσα.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε ότι μια εγκατάσταση υποδομών χτυπήθηκε ενώ ανέφερε εκρήξεις και σε άλλα σημεία. Προέτρεψε επίσης τον κόσμο να βρει καταφύγιο.
 Μετά τα νέα πυραυλικά πλήγματα, έκτακτες διακοπές ρεύματος ξεκίνησαν στο Κίεβο. Αναφορές για διακοπές ρεύματος υπάρχουν και για την πόλη Λβιβ ενώ και η γειτονική Μολδαβία ανέφερε επίσης «τεράστιες διακοπές ρεύματος», προφανώς επειδή τροφοδοτείται από γραμμές που επλήγησαν στην Ουκρανία.

Ο δήμαρχος της Λβιβ ανέφερε ότι τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε καταφύγια, μαζί με τους δασκάλους τους και προέτρεψε τους γονείς να μην τα πάρουν μέχρι να τελειώσει ο συναγερμός.

Ads

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία, έχει αυξήσει τις επιθέσεις της στα δίκτυα ενέργειας της Ουκρανίας, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές. Ο Κλίτσκο είχε προειδοποιήσει ότι οι περίπου 3 εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ουκρανίας θα βρεθούν μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα, λόγω των ζημιών που έχουν γίνει στις ενεργειακές υποδομές. Σε δηλώσεις του στη γερμανική Bild, τόνισε ότι «αυτός είναι ο χειρότερος χειμώνας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Μονάδες του πυρηνικού σταθμού Πιβντενουκραϊνσκ στη νότια Ουκρανία διέκοψαν τη λειτουργία τους, λόγω απώλειας ισχύος από το μπαράζ ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε ολόκληρη την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom.

Εξαιτίας των ρωσικών πληγμάτων μονάδες του πυρηνικού σταθμού Χμελνίτσκι στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας αποσυνδέθηκαν επίσης από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Σέρχι Χαμάλι. Τμήματα αυτής της περιοχής έχουν επίσης αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης και βρίσκονται χωρίς παροχή νερού, δήλωσε στο Telegram ο περιφερειάρχης