Οι γυναίκες του Κάνσας νίκησαν. Δεν θα υποστούν την μεσαιωνική  αναθεώρηση του νόμου που καταργεί το δικαίωμα στην άμβλωση, γιατί οι πολίτες ψήφισαν κατά πλειοψηφία (οι προβλέψεις μιλούν για πάνω από 60%) όχι στην αναθεώρηση του δικαιώματός τους, στο πρώτο δημοψήφισμα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να γυρίζει το ρολόι στον Μεσαίωνα.

Ads

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ήταν μια γροθιά στην καρδιά των Ρεπουμπλικάνων, καθώς όπως γράφει το σχετικό δημοσίευμα του BBC, έχουν περάσει μόλις δύο χρόνια από την εκλογική αναμέτρηση στην οποία ο Τραμπ θριάμβευσε στο Κάνσας.

Το δημοψήφισμα έγινε μετά από πίεση των γυναικείων οργανώσεων, που εργάζονται ήδη μήνες γι’αυτό και οι οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια ανήθικη και καλοπληρωμένη καμπάνια των υπέρμαχων των αμβλώσεων. Το νομοθετικό σώμα της πολιτείας ελέγχεται από Ρεπουμπλικάνους που κάνουν αγώνα κατά των αμβλώσεων, αλλά η δημοκρατική κυβερνήτρια Laura Kelly, εφάρμοσε το σύνταγμα της πολιτείας της που γράφει ρητά πως διατάξεις σαν αυτές μπορούν να ανατραπούν με δημοψήφισμα. Είχε προειδοποιήσει εξάλλου, ότι η αλλαγή του συντάγματος της πολιτείας θα μεταφέρει το Κάνσας «πίσω στους σκοτεινούς αιώνες».

Η προσέλευση στο δημοψήφισμα, ήταν πιο μαζική απ’ όσο εκτιμούσαν οι ρεπουμπλικάνοι και η νίκη των γυναικών γιορτάζεται με δάκρυα στα μάτια και ενθαρρύνει συλλογικότητες κι άλλων πολιτειών, μέσα σε ένα κλίμα πολεμικό, καθώς περισσότερες από δώδεκα πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών έχουν κινηθεί για να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν περαιτέρω τις αμβλώσεις μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 24 Ιουνίου.

Ads

Άλλες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια και το Βερμόντ, πρόκειται να διεξάγουν ψηφοφορίες τον Νοέμβριο επιδιώκοντας να στραφούν κατά των αμβλώσεων τροποποιώντας το σύνταγμα των πολιτειών τους.

Γυναίκες αντιμέτωπες με μια ανήθικη εκστρατεία

Την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έλεγε ότι το αποτέλεσμα έδειξε ότι «η πλειοψηφία των Αμερικανών συμφωνεί πως οι γυναίκες πρέπει να έχουν πρόσβαση στην άμβλωση», μια ψηφοφόρος, η Taylor Hirth, έκλαιγε καθώς γιόρταζε το αποτέλεσμα με την εννιάχρονη κόρη της σε μια μεγάλη γιορτή που στήθηκε στο Overland Park.

«Είμαι επιζώσα από βιασμό και η σκέψη ότι η κόρη μου θα μείνει έγκυος και δεν θα μπορώ να κάνω τίποτα γι’ αυτό με εξοργίζει», είπε στο BBC.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι αυτό θα συνέβαινε εδώ, αλλά έχουμε εργαστεί τόσο σκληρά εδώ για να πάρουμε την ψήφο. Οι Ρεπουμπλικάνοι μας υποτίμησαν».

Η Value Them Both, μια ομάδα κατά των αμβλώσεων που εδρεύει στο Κάνσας, είπε ότι «το Κάνσας άντεξε μια επίθεση παραπληροφόρησης από ριζοσπαστικές αριστερές οργανώσεις» τους τελευταίους έξι μήνες, που «διέδιδαν ψέματα» σχετικά με την τροπολογία.

«Αυτό το αποτέλεσμα είναι μια προσωρινή οπισθοδρόμηση και ο αφοσιωμένος αγώνας μας για να εκτιμήσουμε τις γυναίκες και τα μωρά απέχει πολύ από το να τελειώσει», ανέφερε ένα μήνυμα της ομάδας στη σελίδα της στο Twitter.

Στην πραγματικότητα, αυτοί που επιχείρησαν να παραπλανήσουν τους πολίτες ήταν οι ρεπουμπλικάνοι υπέρμαχοι της κατάργησης του δικαιώματος στην άμβλωση.

Την παραμονή της κάλπης, ορισμένοι κάτοικοι του Κάνσας, είχαν λάβει παραπλανητικά κείμενα που τους προέτρεπαν να «ψηφίσουν ναι» για να προστατεύσουν την επιλογή, ενώ ίσχυε  το αντίθετο – το «ναι» σήμαινε την απαγόρευση της πρόσβασης στην άμβλωση. Η τεχνολογική εταιρεία Twilio μάλιστα αναγκάστηκε να δηλώσει  ότι μπλόκαρε τον ανώνυμο αποστολέα από την πλατφόρμα της.

Με τα συναισθήματα να είναι έντονα τον μήνα πριν από την ψηφοφορία, μια καθολική εκκλησία και ένα άγαλμα της Παναγίας βάφτηκαν με κόκκινη μπογιά και ένα σύνθημα υπέρ της επιλογής. Οι ακτιβίστριες εργάστηκαν σκληρά για μήνες και δικαιώθηκαν. Μένει να δούμε τα αποτελέσματα του αγώνα των γυναικών και στις υπόλοιπες πολιτείες των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια νίκη που γράφει ήδη ιστορία.