Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Scott Brown υπερψηφίστηκε να αντικαταστήσει τον δημοκρατικό Ted Kennedy στην πολιτεία της Μασαχουσέτης, ο οποίος αποβίωσε τον περασμένο Αύγουστο. Αυτή η εξέλιξη σήμανε το τέλος της απόλυτης πλειοψηφίας για τον πρόεδρο Obama στην αμερικανική Γερουσία.

Ads

Σύμφωνα με τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Brown έρχεται πρώτος με ποσοστό 52% ενώ η υποψήφια των Δημοκρατικών Martha Coakley, υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτειακής κυβέρνησης φέρεται να λαμβάνει το 47%, με το 90% των ψήφων καταμετρημένο. Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται «σοκ» από πολλούς Δημοκρατικούς, αφού πίστευαν ότι θα εκλεγόταν ένα στέλεχος του κόμματος για να πληρώσει το κενό του ιστορικού Δημοκρατικού πολιτικού Edward Kennedy.

Έτσι, η πλειοψηφία των Δημοκρατικών περιορίζεται πλέον στις 59 έδρες στην 100μελή Γερουσία, αντί της αποκαλούμενης «υπερπλειοψηφίας» (απόλυτη πλειοψηφία) η οποία τους επέτρεπε να περνάνε κρίσιμα μέτρα. Μετά από αυτό το αποτέλεσμα, η υπερψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που σχεδίαζαν οι Δημοκρατικοί, όπως η αναμόρφωση του συστήματος υγείας στις ΗΠΑ, καθίσταται πλέον ιδιαίτερα αμφίβολη, ειδικά αν δεν υπάρξουν σημαντικές τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο που θα πείσει έστω έναν Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή από τους συνολικά 41 να το ψηφίσει.

Οι αναλυτές διαβλέπουν ότι και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που σχεδίαζαν οι Δημοκρατικοί έχουν πια αμφίβολο μέλλον, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της μετανάστευσης.

Ads

Η ήττα στην Μασαχουσέτη ερμηνεύεται ως “προειδοποιητικό σήμα” για πολλούς Δημοκρατικούς εν όψει των εκλογών για το Κογκρέσο το Νοέμβριο. Η παράταξη του Obama μετράει ήδη τρεις ήττες στη σειρά σε εκλογικές αναμετρήσεις. «Ο πρόεδρος αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει απογοήτευση εκεί έξω και είναι και ο ίδιος απογοητευμένος», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Robert Gibbs.