Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt γράφει πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε επενέβη και επηρέασε την απόφαση της Κομισιόν ώστε να μην επιβάλλει κυρώσεις λόγω των ελλειμμάτων.

Ads

Υπενθυμίζεται πως το Ecofin, πριν από περίπου δύο εβδομάδες είχε δώσει το «πράσινο φως» για επιβολή κυρώσεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία λόγω των υψηλών ελλειμμάτων. Με βάση την εισήγηση της Κομισιόν οι δύο χώρες δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για να περιορίσουν τα ελλείμματά τους κατά τη διετία 2014 – 2015.

Ωστόσο η Κομισιόν την Τετάρτη έλαβε την απόφαση να μην επιβάλει τελικά κυρώσεις, μια απόφαση που φέρεται να σχετίζεται με την προσπάθεια της ηγεσίας της ΕΕ να περιοριστούν οι αντιευρωπαϊκές φωνές, ιδιαίτερα μετά το Brexit. Όμως δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντιδράσεις από το σκληρό νεοφιλελεύθερο μέτωπο στην Ευρώπη, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται πιο ανεκτική και ευέλικτη στους δημοσιονομικούς κανόνες που η ίδια είχε θεσπίσει πριν από μερικά έτη.

Σε δήλωσή της η Επιτροπή είπε πως η απόφαση να μην επιβληθούν πρόστιμα σε Ισπανία και Πορτογαλία είναι βασισμένη «στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των δύο χωρών και στις δεσμεύσεις τους να συμμορφώνονται με τους κανόνες». Ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί πρόσθεσε πως τα πρόστιμα θα ήταν αντιπαραγωγικά για τις δύο οικονομίες, «ιδιαίτερα σε μια στιγμή που οι άνθρωποι αμφισβητούν την Ευρώπη», εννοώντας την απόφαση της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Ads

Σημειώνεται πως οι δύο χώρες μπορεί να μη χρειαστεί να πληρώσουν πρόστιμα, που αναμένονταν να είναι ύψους περίπου 0,2% του ΑΕΠ τους, αλλά θα πρέπει να πάρουν μέτρα ώστε να μειώσουν τα ελλείμματά τους και να τα φέρουν κάτω από το 3% του ΑΕΠ τους. Η Πορτογαλία πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της φέτος με μέτρα ύψους 0,25% του ΑΕΠ και η Ισπανία μέχρι το 2018 με μέτρα που θα μειώσουν το έλλειμμα από το 4,6% – που είναι σήμερα – κάτω από το 3%. Και οι δύο χώρες πρέπει να ανακοινώσουν τα μέτρα που θα πάρουν έως τις 15/10.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας δήλωσε ότι η απόφαση για μη επιβολή κυρώσεων «είναι πολύ καλά νέα για την Πορτογαλία, την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό πνεύμα», τονίζοντας ότι η χώρα του είναι δεσμευμένη να συνεχίσει στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Για την περίπτωση της Ισπανίας που βρίσκεται χωρίς κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο, παρά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, τόνισε ότι η προθεσμία έως το 2018 δίνει «αρκετό χρόνο για να ενεργήσει μία νέα κυβέρνηση» και να φέρει το έλλειμμα κάτω από το 3%.

Handelsblatt: Απόφαση με παρέμβαση Σόιμπλε

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επηρέασε την απόφαση της Κομισιόν για μη επιβολή κυρώσεων. Ο Σόιμπλε, σύμφωνα με υψηλόβαθμους ευρωπαίους διπλωμάτες, παρενέβη με τηλεφωνήματα σε Επιτρόπους ώστε να εμποδίσει την επιβολή προστίμων. Μερικά τηλεφωνήματα, σύμφωνα με τη Handelsblatt, τα έκανε από κοινού με τον Ισπανό ομόλογό του, Ντε Γκίντος, από την Κίνα όπου γινόταν η σύνοδος κορυφής των G20.