Ο Βρετανός, βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός και παραγωγής, Κόλιν Φερθ, έλαβε την ιταλική υπηκοότητα, κάνοντας πράξη παλαιότερη δήλωση του ότι θα γίνει Ιταλός πολίτης εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

Την είδηση έδωσε στη δημοσιότητα το ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών. Ο Φερθ κατέθεσε την αίτημα στην πρεσβεία της Ιταλίας στο Λονδίνο και σύμφωνα με τον Guardian δήλωσε ότι πρόκειται για «οικογενειακή απόφαση».

Ο 57χρονος Φερθ είναι παντρεμένος με την Ιταλίδα περιβαλλοντολόγο και κινηματογραφική παραγωγό, Λίβια Τζουτζιόλ από το 1997.

«Ο Κόλιν έκανε αίτηση για διπλή υπηκοότητα -βρετανική και ιταλική- προκειμένου να έχει τα ίδια διαβατήρια με τη σύζυγό και τα παιδιά του» ανέφερε ο ατζέντης του.

Ads

«Η σχέση μου με την Ιταλία υφίσταται εδώ και δύο δεκαετίες. Παντρεύτηκα εκεί και τα δύο μου παιδιά γεννήθηκαν στη Ρώμη. Η σύζυγός μου κι εγώ είμαστε και οι δύο εξαιρετικά περήφανοι για τις πατρίδες μας. Ποτέ δεν είχαμε σκεφτεί την περίπτωση να αποκτήσουμε διαφορετικά διαβατήριά μας, αλλά τώρα, λόγω της περιρρέουσας αβεβαιότητας, θεωρήσαμε λογικό να έχουμε όλοι τα ίδια. Η Λίβια υπέβαλλε αίτηση για βρετανικό διαβατήριο. Θα είμαι πάντα ένας κλασικός Βρετανός. Η Βρετανία είναι το σπίτι μας και το αγαπάμε. Παρά το γεγονός ότι λόγω του επαγγέλματός μου έπρεπε να μετακομίζω διαρκώς, πάντα επέλεγα να στηρίζω την σταδιοδρομία μου από τη Βρετανία και να πληρώνω τους φόρους μου εδώ. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Παντρεύτηκα στην Ιταλία (και ο καθένας μπορεί να σας πει πως όταν παντρεύεστε Ιταλό, δεν παντρεύεστε ένα μόνο άτομο, αλλά μια ολόκληρη οικογένεια και ίσως μια ολόκληρη χώρα…). Σχεδόν όπως και όλοι έχω μια λατρεία στην Ιταλία και το να έχω, όπως η σύζυγός μου και τα παιδιά μου, διπλή υπηκοότητα, θα είναι ένα τεράστιο προνόμιο» αναφέρει η επίσημη δήλωση του Βρετανού ηθοποιού.