Ο Μάρκο βρισκόταν κοντά στην ολοκλήρωση της φυλομετάβασης, ενώ είχε ήδη υποβληθεί σε μαστεκτομή και ετοιμαζόταν για επέμβαση αφαίρεσης της μήτρας του, όταν ανακάλυψε ότι είναι πέντε μηνών έγκυος κατά τη διάρκεια εξετάσεων σε νοσοκομείο της Ρώμης, όπου ζει.

Ads

«Έχοντας ανακαλύψει την εγκυμοσύνη, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αναστείλουμε αμέσως την ορμονοθεραπεία» δήλωσε η Τζούλια Σενοφόντε, ενδοκρινολόγος στη Ρώμη, στην εφημερίδα La Repubblica, που έφερε στη δημοσιότητα την ασυνήθιστη αυτή περίπτωση.

«Εάν η διακοπή της θεραπείας δεν είναι άμεση, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες, ιδίως κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, που είναι μια ευαίσθητη περίοδος για την ανάπτυξη των οργάνων του βρέφους», δήλωσε ο Σενοφόντε.

«Τα υψηλά επίπεδα ανδρικών και γυναικείων ορμονών στον οργανισμό του γονέα θα μπορούσαν να αποτελέσουν καρδιολογικό κίνδυνο, λόγω πιθανών προβλημάτων αρτηριακής πίεσης και πήξης» πρόσθεσε η ειδικός στη θεραπεία φύλου.

Ads

«Η ορμονοθεραπεία μπλοκάρει τον εμμηνορροϊκό κύκλο, αλλά δεν είναι αντισυλληπτικό. Το άτομο μπορεί να συνεχίσει να έχει ωορρηξία και, κατά συνέπεια, διατρέχει τον κίνδυνο εγκυμοσύνης», είπε.

«Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη φυλομετάβαση συνήθως συνιστούν αντισυλληπτικά χάπια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ορμονοθεραπείας», πρόσθεσε.

Η νομοθεσία της Ιταλίας επιτρέπει την άμβλωση μετά από 90 ημέρες μόνο σε περίπτωση σοβαρών εμβρυϊκών δυσμορφιών ή σημαντικού κινδύνου για την υγεία της μητέρας. «Το ψυχολογικό στρες που προκύπτει από μια τέτοια ασυνήθιστη μητρότητα θα μπορούσε από μόνο του να είναι επαρκής δικαιολογία για μια θεραπευτική άμβλωση», δήλωσε η Ματίλντε Βινιέρι, σύμβουλος σε κλινική δυσφορίας φύλου στο Παλέρμο.

«Εάν η εγκυμοσύνη του Μάρκο προχωρήσει, ο Μάρκο θα βρεθεί να είναι και βιολογική μητέρα και νόμιμος πατέρας», δήλωσε η Βινιέρι. «Θα είναι ένα σοκ. Εδώ οι οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών εξακολουθούν να μην έχουν δικαιώματα, φανταστείτε μόνο ένα παιδί που γεννιέται σε τέτοιες ειδικές συνθήκες» σημείωσε.

Ο Τόνι Μπράντι, πρόεδρος της «Pro Vita e Famiglia», μιας συντηρητικής καθολικής οργάνωσης που κάνει εκστρατεία υπέρ της παραδοσιακής οικογένειας, δήλωσε ότι ελπίζει η εγκυμοσύνη «να πείσει τον Μάρκο να αλλάξει γνώμη και να παραμείνει στο φύλο της γέννησής του».

«Η θεωρία της ρευστότητας του φύλου, ανεξάρτητα από το βιολογικό φύλο, είναι απόλυτη τρέλα. Είναι ενάντια στην επιστήμη και ενάντια στη φύση. Αυτή η υπόθεση αποτελεί πρόκληση για τις θεωρίες περί φύλου, επειδή δείχνει ότι μια γυναίκα είναι γυναίκα. Αν αύριο αντιληφθώ ότι είμαι γυναίκα, αυτό δεν με καθιστά ικανή να γεννήσω παιδί» δήλωσε ο Μπράντι.

*Με πληροφορίες από The Times, La Repubblica