Γενική συμφωνία επετεύχθη ανάμεσα στα Πέντε Αστέρια και τη Λέγκα σχετικά με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, γεγονός που φαίνεται να οδηγεί στο τέλος του πολιτικού αδιεξόδου. 

Ads

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα, πρωθυπουργός της κυβέρνησης θα είναι ο Τζουζέπε Κόντε. Οι ηγέτες των δύο κομμάτων, Σαλβίνι και Ντι Μάιο, συμφώνησαν να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ο καθηγητής Τζιοβάνι Τρία (πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Διοίκησης και καθηγητής της πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata).

Ο επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι υπουργός Βιομηχανίας, με τον αρχηγό των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνουν τα Πέντε Αστέρια με υπουργό την 51χρονη Ελισαμπέτα Τρέντα. Στο υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να τοποθετηθεί ο Μοαβέρο Μιλανέζι και ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα θα αναλάβει το χαρτοφυλάκειο των κοινοτικών υποθέσεων.

Ads

Υπενθυμίζεται πως ο Πάολο Σαβόνα αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή των τελευταίων ημερών καθώς ήταν το πρόσωπο που «έκοψε» ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα μπλοκάροντας τον σχηματισμό κυβέρνησης και οδηγώντας τη χώρα σε πολιτική κρίση. 

Ο 81χρονος οικονομολόγος, που πλέον φέρεται να αναλαμβάνει το υπουργείο Κοινοτικών Υποθέσεων, είναι πολέμιος του ευρώ, έχει χαρακτηρίσει την ευρωζώνη ως «προβληματικό εγχείρημα» και έχει δηλώσει πως η ένταξη της Ιταλίας σε αυτήν ήταν ιστορικό λάθος. Οι θέσεις του Σαβόνα ήταν και ο λόγος που αρνήθηκε ο Ματαρέλα να αποδεχθεί την τοποθέτησή του στο υπουργείο Οικονομικών. 

Την Παρασκευή η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

«Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια πολιτική κυβέρνηση Κινήματος Πέντε Αστέρων – Λέγκας» δήλωσαν ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, όπως γράφει η εφημερίδα «Μεσατζέρο».

Η ιταλική εφημερίδα γράφει ότι με δεδομένη τη νέα συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων, ο Κάρλο Κοταρέλι θα μεταβεί απόψε στο Κυρηνάλιο για να επιστρέψει την εντολή που του είχε δώσει ο πρόεδρος Ματαρέλα.

«Δέσμευση, συνέπεια, εργασία, υπομονή, κοινή λογική, νους και καρδιά για το καλό των Ιταλών. Ίσως να είμαστε τελικά εκεί, μετά από τόσα πολλά εμπόδια, επιθέσεις, απειλές και ψέματα. Ευχαριστώ τους φίλους για την εμπιστοσύνη, σας αγαπώ και ξέρω ότι θα σας χρειαστώ», έγραψε ο Σαλβίνι στο Facebook.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί ακόμη και το πρωί της Παρασκευής. Ο Τζουζέπε Κόντε θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο Κόντε είναι πιθανό να παρουσιάσει στον πρόεδρο την οριστική λίστα των υπουργών της κυβέρνησής του.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση, που σχηματίστηκε 88 ημέρες μετά τις εκλογές, θα έχει τη στήριξη και του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», το οποίο όμως δεν θα πάρει κάποιο υπουργείο.