Μισό εκατομμύριο υπογραφές, με τις οποίες ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης, ισχυρίζονται ότι συγκέντρωσαν διάφορες οργανώσεις στην Ιταλία, μέσα σε μια εβδομάδα. 

Ads

Σύμφωνα με το κείμενο, το οποίο συνοδεύει την πρόταση για δημοψήφισμα, μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας επιδιώκεται η νομιμοποίηση της κάνναβης για προσωπική χρήση αλλά και η «χαλάρωση» των ποινών για τους διακινητές. 

Οι ιταλικές οργανώσεις φέρεται να συγκέντρωσαν τον αριθμό των 500.000 υπογραφών, οι οποίες απαιτούνται από τη νομοθεσία, προκειμένου να υποβληθεί επίσημο αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.  

Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, επιτρέπεται επί του παρόντος η «ψυχαγωγική χρήση» σε μικρές ποσότητες και η κατανάλωση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Ωστόσο, η αγορά, η πώληση και η μαζική καλλιέργεια είναι παράνομη και οι έμποροι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έως και 10 χρόνια φυλάκισης εάν καταδικαστούν.

Ads

Ο Τζουζέπε Τσιβάτι, ηγέτης του προοδευτικού κινήματος «Possibile», το οποίο στηρίζει το δημοψήφισμα, μιλώντας στο Euractiv, έκανε λόγο για επιτυχία, η οποία «εξηγείται από διάφορους παράγοντες». «Από τεχνική άποψη, η δημιουργία ενός δημοψηφίσματος και η υπογραφή του έχει γίνει πολύ πιο εύκολη, εξαιτίας της εισαγωγής ψηφιακών υπογραφών, οι οποίες μειώνουν συνολικά το κόστος οργάνωσης», ανέφερε.

Τόνισε πως πλέον το ζήτημα της αποποινικοποίησης της κάνναβης έχει ωριμάσει. «Υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο καταναλωτές στην Ιταλία. Οι άνθρωποι που κάνουν χρήση κάνναβης δεν είναι πλέον τα περιθωριοποιημένα μέλη της κοινωνίας, όπως περιγράφουν τα δεξιά κόμματα. Άλλωστε, σε πολλά μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών η κάνναβη έχει νομιμοποιηθεί μέσω δημοψηφισμάτων».

Η Antonella Saldo, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Better Legal», διευκρίνισε ότι σχεδόν το 50% των υπογραφών προέρχεται από ανθρώπους ηλικίας έως 25 ετών.

Ο Τσιβάτι επεσήμανε πως η εθνική πολιτική είναι εδώ και καιρό στατική σε θέματα «ταμπού». «Η τωρινή κυβέρνηση δεν βοηθάει. Οι πολίτες πρέπει οι ίδιοι να φροντίσουν για τον εαυτό τους».

Η Ιταλία έχει κάνει άλλωστε μερικά από τα πιο προοδευτικά της βήματα, όπως η νομιμοποίηση του διαζυγίου και των αμβλώσεων, μέσω δημοψηφισμάτων, αναφέρει το Euroactiv. Οι πολίτες πλέον χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο για να φέρουν στην πολιτική επικαιρότητα ζητήματα τα οποία το Κοινοβούλιο αδυνατούσε να χειριστεί.

Πάντως, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι εμφανίζεται διχασμένη ως προς το ζήτημα της νομιμοποίησης. Από τη μία πλευρά, το Κίνημα 5 Αστέρων τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα υιοθετεί μια πιο συντηρητική προσέγγιση.  

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Πορτογαλία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Εσθονία έχουν αποποινικοποιήσει τη χρήση κάνναβης. Η αποποινικοποίηση προτάθηκε επίσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από το Πράσινο Κόμμα της Φινλανδίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση άλλων μεγάλων κομμάτων.