Οι σοροί ακόμη 84 μεταναστών ανασύρθηκαν την Κυριακή, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στο ναυάγιο του πλοίου, που μετέφερε Σομαλούς και Ερυθραίους μετανάστες κοντά στη Λαμπεντούζα, στους 195. Οι επιζήσαντες από το ναυάγιο αντιμετωπίζουν αυτεπάγγελτες διώξεις για λαθρομετανάστευση και πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ ενώ η υπουργός αρμόδια για την Ένταξη των Μεταναστών Σεσίλ Κιένγκε δήλωσε ότι ο σχετικός νόμος πρέπει να τροποποιηθεί.

Ads

Ακόμη 188 άτομα αγνοούνται, κατά τις πληροφορίες των ιταλικών αρχών, οι οποίες βασίζονται στις μαρτυρίες των επιζώντων, υπάρχουν τουλάχιστον 188 αγνοούμενοι ακόμη.

Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί ελαφρά και οι επιχειρήσεις για την ανάσυρση των θυμάτων θα συνεχιστούν. Στην περιοχή έχει φθάσει ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο ρομπότ με κάμερες για να συμβάλει στον εντοπισμό των πτωμάτων. Εξετάζεται από τις αρχές το ενδεχόμενο της ανέλκυσης από τον βυθό του ναυαγισμένου πλεούμενου, όμως εκφράζονται επιφυλάξεις καθώς το ξύλινο αυτό σκάφος είχε πιάσει φωτιά και μπορεί να μην καταστεί δυνατό να ανελκυθεί ολόκληρο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε έναν κληρικό για να παρακολουθήσει τις επιχειρήσεις για την εύρεση των θυμάτων και να προσφέρει πνευματική βοήθεια στους επιζώντες.

Ads

Σήμερα το μεσημέρι, επισκέφθηκε το μικρό αυτό νησί, νότια της Σικελίας, η ιταλίδα υπουργός για την ένταξη των μεταναστών, Σεσίλ Κιέντζ -με καταγωγή από το Κογκό- η οποία δεν κατάφερε να συγκρατήσει την συγκίνησή της μπροστά στα λευκά φέρετρα των μικρών παιδιών.

«Θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί μετανάστευσης και να καταργηθεί, ειδικότερα, το αδίκημα της λαθρομετανάστευσης. Ελπίζω, η τραγωδία αυτή να μπορέσει να μάς κάνει να προβληματισθούμε σοβαρά σχετικά με τα σύνορα και την θάλασσά μας, και να ζητήσουμε, ιδίως, από την Ευρώπη να μην μας αφήσει άλλο μόνους, στην αντιμετώπιση αυτού του δράματος», τόνισε η Σεσίλ Κιέντζ.

Την Κυριακή έγινε γνωστό ότι την ερχόμενη Τετάρτη πρόκειται να επισκεφθεί την Λαμπεντούζα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Με διώξεις και πρόστιμα αντιμέτωποι οι επιζήσαντες

Οι 155 μετανάστες οι οποίοι επέζησαν από το τραγικό ναυάγιο πρόκειται πιθανότητα να αντιμετωπίσουν διώξεις για λαθρομετανάστευση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA επικαλούμενο εισαγγελικές πηγές. Οι διώξεις θα ασκηθούν αυτεπαγγέλτως μόλις οι άνθρωποι αυτοί ταυτοποιηθούν, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Εάν κριθούν ένοχοι, ενδέχεται να τους επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα ύψους έως και 5.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι υπέρ της τροποποίησης της νομοθεσίας που διέπει το μεταναστευτικό είχε ταχθεί και ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο. Το συγκυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθεί το ποινικό αδίκημα της λαθρομετανάστευσης, θέση όμως με την οποία διαφωνούν παγίως τόσο η κεντροδεξιά όσο και το ξενοφοβικό κόμμα Λέγκα του Βορρά.