Οι μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία για να ζητήσουν άσυλο, παρόλο που εισέρχονται χωρίς χαρτιά και μέσω παράνομων οδών, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν παράνομοι, ούτε καν σε ένα πολιτικό μανιφέστο: Με απόφασή του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο βάζει τέλος σε μια δικαστική διαμάχη ετών με «πρωταγωνίστρια» τη Λέγκα του Βορρά, στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα σε όποιον αποκαλεί τους αιτούντες άσυλο παράνομους μετανάστες.

Ads

Η ετυμηγορία του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της 16ης Αυγούστου λέει την τελευταία λέξη στην υπόθεση που ξεκίνησε το 2016, όταν, προκειμένου να αμφισβητήσει την κατανομή 32 αιτούντων άσυλο σε ένα κέντρο υποδοχής που παρείχε μια ενορία στο Σαρόννο, η Λέγκα του Βορρά είχε καλέσει σε διαδήλωση υπό τη ρητορική, που αποτυπώθηκε σε αφίσες και πλακάτ:

«Το Σαρόννο δεν θέλει παράνομους μετανάστες. Σίτιση, στέγαση και περιποίηση πληρώνονται από εμάς. Εν τω μεταξύ, στους κατοίκους του Σαρόννο κόβονται οι συντάξεις και αυξάνονται οι φόροι».

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η προσφυγή ενώπιον του δικαστηρίου του Μιλάνου κατά της Λέγκα, υποστήριζε ότι ο χαρακτηρισμός των αιτούντων άσυλο ως παράνομων μεταναστών συνιστά «παρενόχληση λόγω διακρίσεων», δηλαδή συμπεριφορά ικανή να προσβάλει την αξιοπρέπεια του προσώπου και να δημιουργήσει ένα ταπεινωτικό, εξευτελιστικό και προσβλητικό κλίμα.

Ads

Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση «οι αλλοδαποί οι οποίοι εισέρχονται στο έδαφος του ιταλικού κράτους επειδή διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο, σε περίπτωση επιστροφής στη χώρα καταγωγής τους να υποστούν “σοβαρή ζημιά”, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν παράτυποι και συνεπώς δεν είναι παράνομοι».

Μάλιστα ο κυβερνητικός έταιρος της Τζόρτζια Μελόνι καλείται να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα.