Η κυβέρνηση της Ιταλίας σχεδιάζει μια πιθανή μαζική εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν γύρω από το «υπερηφαίστειο» Φλεγραία Πεδία (Campi Flegrei) κοντά στη Νάπολη, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων που επικαλείται το Reuters.

Ads

Η περιοχή Campi Flegrei, ή Φλεγραία Πεδία, απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Νάπολη και είναι διάσπαρτη με πόλεις και χωριά, όπως το Ποτσουόλι, το Ανιάνο και το Μπακόλι, που έχουν συνολικό πληθυσμό άνω των 500.000 κατοίκων.

Οι συνέπειες μιας δυνητικής έκρηξης του ηφαιστείου, που είναι ανενεργό από το 1538, θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές. Στην περιοχή κοντά στο ηφαίστειο ζουν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι. Μέσα στην καλντέρα του, η οποία σχηματίστηκε μετά από μια τεράστια έκρηξη που συνέβη πριν από 39.000 χρόνια, έχουν τα σπίτια τους μισό εκατομμύριο κάτοικοι..

Η καλντέρα είναι διάσπαρτη με 24 κρατήρες και είναι ένα πολύ μεγαλύτερο ηφαίστειο από τον κοντινό Βεζούβιο, ο οποίος κατέστρεψε την αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας το 79 μ.Χ.. Τον τελευατίο μήνα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 1.100 σεισμοί, συμπεριλαμβανομένου μιας δόνησης μεγέθους 4 βαθμών της κλιμακας Ρίχτερ τη Δευτέρα (2/10) και 4,2 Ρίχτερ την περασμένη εβδομάδα – ο ισχυρότερος στην περιοχή εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Ads

Δεν υπάρχει άμεση απειλή έκρηξης, λένε οι περισσότεροι ηφαιστειολόγοι, αλλά με το έδαφος να ανεβαίνει κατά 1,5 εκατοστό το μήνα, υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις στα τοπικά κτίρια.

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι εκκενώσεις θα ενεργοποιηθούν μόνο σε περίπτωση «ακραίας ανάγκης». Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται επίσης να κατευθύνει περισσότερους πόρους στις τοπικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας για να διασφαλίσει ότι μπορούν να επέμβουν γρήγορα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και να χρηματοδοτήσει μια επικοινωνιακή εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του κοινού.