Εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, έλαβε ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μετά την αποτυχία να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση υπό τον Τζουζέπε Κόντε.

Ads

Ο Μ. Ντράγκι, σε δηλώσεις του, έπειτα από τη συνάντηση του με τον Ματαρέλα, υπογράμμισε ότι οι προτεραιότητές του θα είναι η καταπολέμηση της πανδημίας, η ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού, η οικονομική ανάκαμψη της χώρας και να δοθούν απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, καλείται πλέον να διαπραγματευτεί με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση που θα συγκεντρώνει τη στήριξη του κοινοβουλίου.

Μέχρι αυτή την στιγμή, την προσπάθεια του Μάριο Ντράγκι για συγκρότηση κυβέρνησης, στηρίζουν η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι και η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι.

Ads

Ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο δήλωσε όμως ότι η πολιτική του δύναμη δεν θα προσφέρει την αρωγή του στην νέα αυτή προσπάθεια και ότι «μένει πιστή στον Τζουζέπε Κόντε».

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, ο Τζουζέπε Κόντε παραιτήθηκε από πρωθυπουργός, ενώ, είχε προηγηθεί η απόσυρση του κόμματος του Ματέο Ρέντσι, Italia Viva, από τον κυβερνητικό συνασπισμό.