Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 60 αγνοούνται, μεταξύ των οποίων 26 παιδιά, μετά από δύο ναυάγια πλοίων μεταναστών στις νότιες ακτές της Ιταλίας, δήλωσαν τη Δευτέρα οργανώσεις αρωγής, αξιωματούχοι της ακτοφυλακής και οργανισμοί του ΟΗΕ.

Ads

Η γερμανική ομάδα βοήθειας RESQSHIP, η οποία διαχειρίζεται το σκάφος διάσωσης Nadir, δήλωσε ότι περισυνέλεξε 51 ανθρώπους από ένα ξύλινο σκάφος που βυθιζόταν, μεταξύ των οποίων δύο που ήταν αναίσθητοι, και βρήκε 10 πτώματα παγιδευμένα στο κάτω κατάστρωμα του σκάφους.

Το δεύτερο ναυάγιο σημειώθηκε περίπου 200 χιλιόμετρα (125 μίλια) ανατολικά της ιταλικής περιφέρειας της Καλαβρίας, καθώς ένα σκάφος που είχε ξεκινήσει από την Τουρκία έπιασε φωτιά και ανατράπηκε, ανέφεραν οι υπηρεσίες.

Είπαν ότι 64 άνθρωποι αγνοούνται στη θάλασσα, ενώ 11 διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στην ξηρά από την ιταλική ακτοφυλακή, μαζί με τη σορό μιας γυναίκας.

Ads

Η Shakilla Mohammadi, υπάλληλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), δήλωσε ότι άκουσε από επιζώντες ότι 66 άνθρωποι αγνοούνται, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 26 παιδιά, ορισμένα μόλις λίγων μηνών.

«Ολόκληρες οικογένειες από το Αφγανιστάν θεωρούνται νεκρές. Έφυγαν από την Τουρκία πριν από οκτώ ημέρες και είχαν πάρει νερό για τρεις ή τέσσερις ημέρες. Μας είπαν ότι δεν είχαν σωσίβια και κάποια σκάφη δεν σταμάτησαν να τους βοηθήσουν», ανέφερε σε δήλωσή της.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ανέφεραν ότι οι μετανάστες από το δεύτερο ναυάγιο προέρχονταν από το Ιράν, τη Συρία και το Ιράκ.

Τα περιστατικά επιβεβαίωσαν τη φήμη της κεντρικής Μεσογείου ως μια από τις πιο επικίνδυνες μεταναστευτικές οδούς στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 23.500 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στα νερά της από το 2014.