Στην Ιταλία έχει ξεσπάσει διαμάχη για ένα άγαλμα γυναίκας με διάφανο φόρεμα που δημιουργήθηκε, για να τιμήσει ένα ποίημα του 19ου αιώνα. Ως «προσβλητικό και ταπεινωτικό» το χαρακτήρισαν πολλοί πολίτες και πολιτικοί.

Ads

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον πρώην πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, στο Σάπρι της Ιταλίας το Σάββατο. Το άγαλμα, σύμφωνα με την Dailymail, τιμά το La Spigolatrice di Sapri, ένα ποίημα που έγραψε ο Λουίτζι Μαρκατίνι το 1858 σχετικά με μια εισβολή στο βασίλειο της Νάπολης. Το ποίημα είναι γραμμένο από την οπτική μιας γυναίκας που εργάζεται στα χωράφια στο Σάπρι και βλέπει να πλησιάζει το πλοίο του Κάρλο Πισακάνε και των 300 ανδρών του.
Γνωρίζει τον Pisacane και ερωτεύονται. Τον ακολουθεί και πολεμά μαζί με τους άντρες του, εξιστορώντας τη σφαγή.

Το άγαλμα, του Εμανουέλε Στιφάνο χαρακτηρίστηκε ως «προσβλητικό και ταπεινωτικό» από τους χρήστες του διαδικτύου, ενώ γυναίκες του τμήματος του Δημοκρατικού Κόμματος στο Παλέρμο κατήγγειλαν το άγαλμα ως «βαθιά σεξιστικό» και ότι δεν έχει σχέση με το ποίημα.

«Για άλλη μια φορά πρέπει να υποστούμε τον εξευτελισμό να βλέπουμε τους εαυτούς μας να αντιπροσωπεύονται με τη μορφή ενός σεξουαλικοποιημένου σώματος, χωρίς ψυχή και χωρίς καμία σχέση με τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της ιστορίας» δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Ads

Επιπλέον, η Λάουρα Μπολντρίνι του Δημοκρατικού Κόμματος χαρακτήρισε το άγαλμα ως «μια προσβολή των γυναικών» ενώ πρόσθεσε ότι «Πώς μπορούμε ακόμη και εμείς οι θεσμοί να δεχτούμε την αντιπροσώπευση μιας γυναίκας ως ένα σεξουαλικοποιημένο σώμα».

Φωτογραφίες του αγάλματος: