Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών σημειώθηκε στην Αλβανία ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, στις 03:53 τοπική ώρα [04:53 ώρα Ελλάδας], μόλις δύο μήνες μετά τον ισχυρό σεισμό του Σεπτεμβρίου που είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

Ads

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν τρομοκρατημένοι στους δρόμους, σπίτια και πολυκατοικίες κατέρρευσαν και εκατοντάδες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς, ανάμεσά τους ένα παιδί και ένας άνδρας, περίπου 50 ετών, που πήδηξε από κτίριο μέσα στον πανικό του. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες, ενώ υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς υπάρχουν αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια. 

Όσο περνάει η ώρα η αγωνία των ανθρώπων για τους συγγενείς τους μεγαλώνει και κάνουν αγωνιώδεις προσπάθειες για να βρουν έστω κάποιο στοιχείο για τους ανθρώπους τους. 

Συνολικά 44 άνθρωποι έχουν διασωθεί και 600 έχουν λάβει ιατρική βοήθεια. Ο διευθυντής επικοινωνίας της αλβανικής κυβέρνησης, Έντρι Φούγκα, ανακοίνωσε ότι «ομάδες έκτακτης ανάγκης έρχονται από το Κόσοβο, την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλους γείτονες. Οι διασώστες λαμβάνουν βοήθεια από εθελοντές σε μια πρωτοφανή επίδειξη αλληλεγγύης».

Τα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Κατεστραμμένα κτίρια υπάρχουν, ωστόσο, και σε ακτίνα 150 περίπου χιλιομέτρων: Aπό τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο. Πολλές είναι οι πολυκατοικίες που έχουν καταρρεύσει στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων. Πρόκειται για κτίρια που είχαν ανεγερθεί πριν από το 1990, αλλά και νεότερα. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων, που έμειναν άστεγοι ή που φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, θα περάσει τις επόμενες ημέρες σε σκηνές τις οποίες κατασκεύασε ο στρατός. Η επιστροφή στα σπίτια είναι δύσκολη εφόσον ο κίνδυνος παραμένει ορατός λόγω των πιθανών συνεπειών από την μετασεισμική ακολουθία.

Συγκλονιστικές στιγμες κατέγραψε η κάμερα από την επιχειρήση διάσωσης ενός παιδιού, μέσα από τα ερείπια.

Ads

image

Από την άλλη, ο πανικός αποδείχθηκε ο χειρότερος σύμβουλος για τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών, ενώ η έλλειψη κρατικής υποδομής επιβάρυνε την κατάσταση. «Από τις 4 τα ξημερώματα, είμαστε έξω στον δρόμο (…) Ξυπνήσαμε έντρομοι από τον σεισμό ο οποίος δεν σταματούσε, διήρκεσε πάνω από είκοσι με εικοσιπέντε δευτερόλεπτα» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο 32χρονος Τομ, κάτοικος Τιράνων.

Ο ίδιος, όπως περιγράφει, άρπαξε το χέρι της γυναίκας του για να την προφυλάξει και, όπως σημειώνει, «κάτσαμε κάτω από την πόρτα περιμένοντας να σταματήσει ο σεισμός». Το διαμέρισμα του ζευγαριού στον τρίτο όροφο μίας πολυώροφης πολυκατοικίας στα Τίρανα κουνήθηκε αρκετά όπως σημειώνει ο νεαρός, που μόλις κατάφερε μαζί με τη γυναίκα του να βγει από την πολυκατοικία, έτρεξε για να σώσει άλλο ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

«Πανικός. Είναι και το σκοτάδι που δημιουργεί πιο μεγάλο φόβο. Επικρατούσε πανικός. Ηταν μισό λεπτό και είχε μεγάλη ένταση, το σπίτι πήγαινε πέρα δώθε» περιγράφει στο ΣΚΑΙ κάτοικος των Τιράνων. «Εγώ κοιμόμουν την ώρα του σεισμού αλλά ήταν πολύ δυνατός, κουνιόνταν όλα. Στην πολυκατοικία άκουγα πολλές φωνές» αναφέρει μια άλλη κάτοικος. 

Παράλληλα, όπως λένε, πολλά άτομα από τον πανικό τους πηδούσαν από τα παράθυρα. «Υπάρχουν άτομα που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στα σπίτια. Μερικοί πηδούσαν από τα παράθυρα μέσα στον πανικό τους. Ο κόσμος βγήκε αμέσως έξω». «Ο κόσμος είναι τρομαγμένος. Δεν μπορείς να τα βάλεις με τη φύση. Είναι όλοι έξω. Υπάρχει τρόμος, ανησυχία» ισχυρίζονται.

image

Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS), ενώ το εστιακό βάθος ήταν μικρό, 10 χιλιόμετρα. 

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει στο Δυρράχιο, 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική. Άλλα καταγράφουν μεγάλες ρωγμές και ζημιές σε κτίρια.

image

Δύο εκπρόσωποι της κυβέρνησης είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι πιο εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια έχουν καταγραφεί στο Δυρράχιο και πρόσθεσαν πως πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Τιράνων.

Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους εκτιμήθηκε από το EMSC ότι ήταν 5,3 βαθμών.

Kλιμάκιο της ΕΜΑΚ βρίσκεται στην Αλβανία για να συνδράμει στην έρευνα και τη διάσωση, ενώ στα Τίρανα μετέβη εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Σκόπια σήμερα.

Σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών έπληξε την Αλβανία την 21η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας τριακονταετίας στη χώρα.