Πανικό έσπειρε ο πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,3 ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στις 03.20 (05.20 ώρα Ελλάδος) στην Ινδονησία σε βάθος 18,5 χλμ. σε θαλάσσια περιοχή βόρεια του νησιού Φλόρες. Η σεισμολογική και μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδονησίας εξέδωσε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για τσουνάμι, σεισμικά θαλάσσια κύματα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα και σοβαρές υλικές ζημιές, ωστόσο η περιοχή σημειώνεται ότι είναι εξαιρετικά σεισμογενής με βαρύ ιστορικό σεισμών.

Ads

Οι κάτοικοι βγήκαν τρομοκρατημένοι από τα σπίτια τους, ενώ παραμένουν σε ισχύ τα έκτακτα προειδοποιητικά δελτία για τσουνάμι, επικίνδυνα θαλάσσια σεισμικά κύματα.

Στους υπολογισμούς του σεισμού υπάρχουν κάποιες αποκλίσεις μεταξύ των ειδικών:

•  Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS), αν και στην αρχή έκανε λόγο άλλαξε τις εκτιμήσεις του σχετικά με τον σεισμό. Αρχικά ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,6 ρίχτερ με εστιακό βάθος 76 χλμ. Ωστόσο στη συνέχεια αναθεώρησε κάνοντας λόγο για σεισμό 7,3 βαθμών σε εστιακό βάθος 18,5 χιλιομέτρων σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησί Φλόρες, περίπου 100 χιλιόμετρα από την πόλη Μομέρε.
• Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) εκτίμησε από τη δική του πλευρά ότι ο σεισμός είχε ισχύ 7,7 βαθμών και ότι το εστιακό βάθος του ήταν πολύ μικρό, μόλις 5 χιλιόμετρα.
• Η ινδονησιακή μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία υπολόγισε ότι ο σεισμός είχε ισχύ 7,5 βαθμών.

Ads

image

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Το αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανέφερε ότι δεν αποκλείεται το τσουνάμι να χτυπήσει ακτές που βρίσκονται σε απόσταση ακόμη και 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

«Είναι πιθανό να χτυπήσουν επικίνδυνα κύματα κατά μήκος ακτών που βρίσκονται σε ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο», προειδοποίησε το αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, που έχει έδρα τη Χονολουλού. Οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι αφορούν τις περιοχές Μαλούκου, Ανατολική Νούσα Τενγκάρα, Δυτική Νούσα Τενγκάρα, Νοτιοανατολική και Νότια Κελέβη.

Ωστόσο, κατά το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών, ο κίνδυνος να υπάρξουν θύματα δεν θεωρείται μεγάλος, εξαιτίας του ότι ο σεισμός έγινε σε μάλλον αραιοκατοικημένη περιοχή του αρχιπελάγους, ωστόσο «πρόσφατοι σεισμοί σε αυτή την περιοχή δημιούργησαν δευτερογενείς κινδύνους, όπως κατολισθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν απώλειες».

Κάτοικος της πόλης Μομέρε, στο νησί Φλόρες, αφηγήθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως οι πάντες «έτρεξαν να βγουν έξω» από τα σπίτια τους όταν έγινε ο σεισμός. Έγινε αισθητή τουλάχιστον μια μετασεισμική δόνηση 5,6 βαθμών.

Σύμφωνα με τον Αλφόνς Χάντα Μπέταν, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στην πόλη Λαραντούκα, στο νησί Φλόρες, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, ούτε σοβαρές ζημιές. Πολίτες ανέφεραν σε αναρτήσεις τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι ο κύριος σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη νότια Κελέβη.

Προηγούμενα τσουνάμι

Σημειώνεται ότι η Ινδονησία, βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, που είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχής με ενεργά ηφαίστεια.

Υπενθυμίζεται ο πανίσχυρος σεισμός των 9,1 βαθμών της 26ης Δεκεμβρίου 2004, που προκάλεσε γιγάντιο τσουνάμι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους κάπου 220.000 άνθρωποι σε όλη την περιοχή, οι 170.000 στην ινδονησιακή επικράτεια.

Επίσης, το 2018, το νησί Λομπόκ και το γειτονικό Σουμπάουα επλήγησαν από ισχυρό σεισμό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 550 άνθρωποι. Την ίδια χρονιά, σεισμός 7,5 σεισμών προκάλεσε τσουνάμι που χτύπησε την Πάλου, στην Κελέβη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ή να κηρυχθούν αγνοούμενοι κάπου 4.300 άνθρωποι.

Μέσα στο 2021, τον Ιανουάριο, περίπου 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν χτύπησε την Κελέβη σεισμός 6,2 βαθμών και κατέρρευσαν πολλά κτίρια στην πόλη Μαμούτζου που είναι παραθαλάσσια.