Την ανάγκη να δοθεί μια «ισχυρή απάντηση» στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 υπογραμμίζει ο γερουσιαστής Μενέντεζ σε επιστολή προς τον πρόεδρο Τραμπ, η οποία φέρει τις υπογραφές όλων των Δημοκρατικών μελών της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Ads

Ειδικότερα, η ομάδα των Δημοκρατικών γερουσιαστών ζητεί από τον πρόεδρο Τραμπ να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση στην επιβολή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, όπως αυτές προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Σε διαφορετική περίπτωση επισημαίνουν τον κίνδυνο που υπάρχει για την υπονόμευση της αποτελεσματικότητας που θα έχει το όπλο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές εκφράζουν την ελπίδα ότι Τουρκία θα μπορέσει μία μέρα να αναπροσανατολίσει τον εαυτό της ως γέφυρα μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης και να επιστρέψει ως ένα εποικοδομητικό μέλος του ΝΑΤΟ που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές.