Μετά την απόφαση της ΕΚΤ για τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων και αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, αλλά και της γνωστοποίησης μιας ακόμη πιθανής αύξησης, το Σεπτέμβριο, τα ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης δέχτηκαν ένα «σφυροκόπημα» στις αγορές.

Ads

Ειδικότερα, οι τιμές των κρατικών ομολόγων υποχωρούν αισθητά και οι αποδόσεις τους εκτινάσσονται στα ύψη. Η απόδοση του ελληνικού 10ετους έσπασε το φράγμα του 4%, φτάνοντας έως και το 4,105% στον απόηχο των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για αύξηση 12 μονάδων βάσης σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση, η οποία και οδηγεί την απόδοση στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020.

Επιπλέον, άλμα 12 μονάδων βάσης σημειώθηκε και για την απόδοση του ισπανικού 10ετούς, στο 2,60%, τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014. Ακόμη ισχυρότερες πιέσεις για το ιταλικό 10ετές με την απόδοσή του να εκτινάσσεται κατά 20 μονάδες βάσης, στο 3,66%, όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική». Ακόμη, η απόδοση του γερμανικού Bund 10ετους διάρκειας κάνει άλμα 9 μονάδων βάσης, στο 1,456% – τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2014.

Εκτός από τα ομόλογα πιέσεις δέχονται και μετοχές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 1,3% και υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων. Στον αντίποδα το ευρώ βρίσκεται σε τροχιά ανατίμησης. Ενισχύεται 0,5% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,0769 δολάριο – το υψηλότερο επίπεδο εδώ και μία εβδομάδα.

Ads