Λίγο πιο πάνω από… τον πάτο βρίσκεται η δημοτικότητα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, σημειώνοντας τα χαμηλότερα ποσοστά από την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Σαρκοζί. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Le Figaro, το 72% απαντούν πλέον πως δεν εμπιστεύονται τον Γάλλο πρόεδρο για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας.

Ads

Το ποσοστό αυτό είναι κατά 5% μεγαλύτερο από τον προηγούμενο μήνα και το υψηλότερο από τότε που ο Νικολά Σαρκοζί ανέλαβε την προεδρία το 2007. Στον αντίποδα, μόνο το 26% των ερωτηθέντων έχει εμπιστοσύνη στον Σαρκοζί για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας, πτώση κατά 3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι η πρόσφατη στροφή προς τα δεξιά του Σαρκοζί, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους νόμους και την τάξη και η σκληρή στάση του απέναντι στους μετανάστες και τους Ρομά, αύξησε κατά 4% του ποσοστού των οπαδών του ξενοφοβικού Εθνικού Μετώπου που επιδοκιμάζουν την πολιτική του γάλλου προέδρου. Ωστόσο, η δημοτικότητά του μεταξύ των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων μειώθηκε κατά 5%.

Ισως το πιο ανησυχητικό για τον κ.Σαρκοζί ενόψει των εκλογών του 2012 είναι το γεγονός ότι το 60% των Γάλλων άνω των 65 ετών δεν τον εμπιστεύεται, αύξηση κατά 7%. Οι μεγαλύτερης ηλικίας Γάλλοι ήταν πάντα οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του, αλλά πολλοί άλλαξαν στάση λόγω της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που θα αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια ως το 2018 οπότε θα γίνει νόμος.

Ads