Σε ιστορική συμφωνία κατέληξαν σήμερα οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες, μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού της Βόρειας Ιρλανδίας, μετά από 10 ημέρες διαβουλεύσεων. Με την συμφωνία αυτή ανοίγει ο δρόμος για την ανάληψη των αστυνομικών και δικαστικών εξουσιών από την κυβέρνηση της Β. Ιρλανδίας, οδηγώντας έτσι ακόμα πιο κοντά στην πλήρη εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του 1998. Η μεταβίβαση αναμένεται να ξεκινήσει από τις 12 Απριλίου.

Ads

«Κλείνουμε το τελευταίο κεφάλαιο μιας μακράς και ταραχώδους ιστορίας και ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για τη Β. Ιρλανδία» υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Gordon Brown κατά την ανακοίνωση του από το Belfast, όπου βρέθηκε μαζί με τον Ιρλανδό ομόλογό του Brian Cowen.

Ο Brown ανακοίνωσε επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση θα διαθέσει 800 εκατομμύρια λίρες (920 εκατομμύρια ευρώ) για την μεταβίβαση.

Η επίτευξη αυτής της συμφωνίας δεν ήταν χωρίς έκτροπα, καθώς τα δυο βασικά κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας, το καθολικό Sinn Fein και το Ενωτικό Δημοκρατικό Κόμμα (DUP) αδυνατούσαν να βρουν κοινό έδαφος σχετικά με το θέμα της μεταβίβασης των εξουσιών. Συγκεκριμένα, το Sinn Fein απείλησε με αποχώρηση από τον συνασπισμό σε περίπτωση μη άμεσης μεταβίβασης των εξουσιών αυτών στην κυβέρνηση της Β. Ιρλανδίας. Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε κατάρρευση της κυβέρνησης και νέες εκλογές, ενδεχόμενο το οποίο επιχείρησε να αποτρέψει και ο Gordon Brown ταξιδεύοντας στο Μπέλφαστ το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου.

Ads

Αποκορύφωμα της διαμάχης μεταξύ των συνεργαζόμενων κομμάτων η κατηγορία που απηύθυνε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Martin McGuinness, του Sinn Fein, στον πρωθυπουργό Peter Robinson, του DUP ότι καθυστερεί εσκεμμένα την λήψη σχετικής απόφασης για την μεταβίβαση. Με τη σειρά του το DUP κατηγόρησε το άλλο κόμμα ότι «προσπαθεί να μας κάνει να επιτρέψουμε στον παλιό κακό καιρό», εννοώντας τον εμφύλιο πόλεμο.

Την ικανοποίηση τους, πάντως, εκφράζουν σήμερα οι επικεφαλείς των δυο κομμάτων για την επίτευξη της συμφωνίας

«Αυτή η συμφωνία αποτελεί την ασφαλέστερη ένδειξη ότι δεν θα επιστρέψουμε στις σκοτεινές μέρες του παρελθόντος», δήλωσε ο επικεφαλής του DUP. «Δεν ήταν παράξενο που οι διαπραγματεύσεις υπήρξαν δύσκολες, αφού εγώ είμαι ένας ιρλανδός ρεπουμπλικάνος, ενώ οι υπόλοιποι εδώ [του DUP] έχουν μία τελείως διαφορετική άποψη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε ικανοί να σεβαστούμε ο ένας τον άλλο” δήλωσε ο McGuinness, του Sinn Fein.

Τέλος, ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν υπογράμμισε ότι το κείμενο “αποτελεί τη βάση για τη μελλοντική σταθερότητα και την επιτυχία των δημοκρατικών θεσμών” στη Βόρεια Ιρλανδία.