Ενα ταξίδι, μια ιστορία: Οι αμερικανοί θα μπορούν στο εξής, για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα, να ταξιδεύουν με φέρυ από το Μαϊάμι στην Αβάνα, μετά την απόφαση-σταθμό του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να ανοίξει ξανά η ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Φλόριδα με την Κούβα.

Ads

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης χορηγεί άδειες σε πέντε ακτοπλοϊκές εταιρίες να ξεκινήσουν δρομολόγια με πλοία φέρυ από την Φλόριδα στην Κούβα με άμεση ισχύ. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ιστορικής προσέγγισης Ηνωμένων Πολιτειών και Κούβας που άρχισε στις 17 Δεκεμβρίου του 2014 με τελικό στόχο την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι αμερικανικές ακτοπλοϊκές εταιρίες που πήραν τις πρώτες άδειες ανακοίνωσαν πως θα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τα δρομολόγια μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η απόσταση Μαϊάμι – Κούβα είναι περίπου 225 μίλια και το ταξίδι με το φέρι διαρκεί περίπου 10 ώρες.

Σε πρώτη φάση την ακτοπλοϊκή γραμμή θα μπορούν να ταξιδεύουν οι αμερικανοί πολίτες που έχουν ήδη την έγκριση της κυβέρνησης και δεν χρειάζονται ειδική βίζα για να πάνε στην Κούβα. Πρόκειται για 12 κατηγορίες ταξιδιωτών που οι επισκέψεις τους ίνονται κυρίως για οικογενειακούς, θρησκευτικούς και εκπαιδευτικούς λόγους.

Ads

Οι αμερικανοί δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν για τουρισμό στην Κούβα με βάση το εμπάργκο των ΗΠΑ, το οποίο παραμένει πάντα σε ισχύ και η άρση του πρέπει να περάσει από το Κογκρέσσο.
Από τις αρχές του χρόνου, πάντως, έχουν ξεκινήσει και πτήσεις τσάρτερ από τη Νέα Υόρκη στην Αβάνα.