Ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα,  Αμπντάλα Άχμεντ Αμπντάλα, εκτελέστηκε στην Τεχεράνη του Ιράν, τον Αύγουστο, από πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους υπηρεσιών κατασκοπίας, οι ισραηλινοί πράκτορες που σκότωσαν τον Αμπντάλα, δρούσαν για λογαριασμό των ΗΠΑ, αν και ακόμη, δεν έχει αποσαφηνιστεί εντελώς ο ρόλος της Αμερικής στην εκτέλεση του.

Ο θάνατος του Αμπντάλα, γνωστού και έως Αμπού Μουχαμάντ αλ Μασρί,  κρατήθηκε μυστικός έως τώρα, ενώ, σύμφωνα με τους Times, οι πράκτορες της Μοσάντ οι οποίοι επέβαιναν σε δίκυκλη μηχανή κατά το συμβάν, πυροβόλησαν θανάσιμα και την κόρη του αλ Μασρί.

Μάλιστα, η εκτέλεση, έλαβε χώρα στις 7 Αυγούστου , 22 χρόνια, αφότου ο Αμπντάλα και η Αλ Κάιντα, είχαν προβεί σε βομβαρδισμούς των αμερικανικών πρεσβειών στην Τανζανία, σκοτώνοντας  224 ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμη 5.000.

Ads

Άλλωστε, ο ο Αλ-Μάσρι, σύμφωνα με το Reuters, συγκαταλέγεται στη λίστα του FBI , σχετικά με τους «πιο επικίνδυνους καταζητούμενους τρομοκράτες στον Κόσμο» , ενώ, παράλληλα, η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία προσέφερε αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψη του ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα.

Βέβαια, όπως αναφέρει το Reuters,  η πλευρά του Ιράν, αρνήθηκε πως κάτι τέτοιο συνέβη στα εδάφη της ιρανικής πρωτεύουσας και επικράτειας γενικότερα.