Δεκάδες ισραηλινοί ηθοποιοί, καλλιτέχνες και συγγραφείς υπέγραψαν μια αναφορά στην οποία δηλώνουν ότι αρνούνται να εμφανιστούν στον εβραϊκό οικισμό Άριελ στη Δυτική Όχθη.

Ads

«Ο Αριελ βρίσκεται σε κατεχόμενο έδαφος, και κανένας ισραηλινός καλλιτέχνης δεν θα πρέπει να εμφανιστεί σε κατεχόμενο έδαφος, ούτε στον Αριελ ούτε σε οποιονδήποτε άλλον οικισμό, διότι είναι αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο», δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο θεατρικός συγγραφέας Γιεχόσουα Σόμπολ.

Δεκαοχτώ χιλιάδες άτομα κατοικούν στον Άριελ, έναν από τους μεγαλύτερους εβραϊκούς οικισμούς που δημιουργήθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το 1967. Ο οικισμός διαθέτει ένα πολιτιστικό κέντρο, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα. «Οι κάτοικοι του Αριελ διαθέτουν εξαιρετικούς αυτοκινητόδρομους, δεν έχουν παρά να τους χρησιμοποιήσουν για να έρθουν να μας δουν στο Τελ Αβίβ» πρόσθεσε ο Σόμπολ.

Ανάμεσα σε όσους υπέγραψαν την αναφορά είναι οι Γιόσι Πόλακ, Γιούσεφ Σουέιντ, Ανατ Γκοβ και Σαβιον Λίμπρεχτ, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τις μεγάλες θεατρικές εταιρείες στο Ισραήλ, κυρίως την Μπέιτ Λεσιν, την Γκέσερ, την Χαμπιμαχ, την Κάμερι, το θεατρο της Μπεερσέβα, η ακόμη την Χαν της Ιερουσαλήμ, που όλες επιδοτούνται από δημόσιους πόρους. Η δεξιά απειλεί με παύση της επιδότησης.

Ads

Ο δήμαρχος του Άριελ, Ρον Ναχμαν, δήλωσε «συγκλονισμένος από αυτήν την αναφορά που αναμιγνύει πολιτική και πολιτισμό». Ερωτηθείς από το ραδιόφωνο, ο ισραηλινός υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λιμορ Λιβνατ, του Λικούντ (δεξιά), εξέφρασε την αντίθεσή του «γι’ αυτήν την θλιβερή πρωτοβουλία, που διχάζει την κοινή γνώμη και διασπείρει το μίσος». Διαβεβαίωσε ότι οι ισραηλινές αρχές «δεν αναμιγνύονται ούτε στα ρεπερτόρια ούτε στο περιεχόμενο των θεατρικών έργων, και ότι ο ρόλος των καλλιτεχνών είναι να χρησιμεύουν ως γέφυρα ανάμεσα στους διάφορους τομείς της κοινής γνώμης».

«Μακάρι όλοι οι Παλαιστίνιοι να εξαφανιστούν»

Στο μεταξύ, στο εβδομαδιαίο κήρυγμά του στην Ιερουσαλήμ το Σάββατο το βράδυ, ο
πνευματικός ηγέτης του κόμματος Shass, ο Ραβίνος Οβάντια Γιοσεφ, εκτόξευσε βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και του λαού του. «Μακάρι όλοι αυτοί οι κακοί που μισούν το Ισραήλ, όπως ο Αμπού Μάζεν (ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς) και όλοι οι Παλαιστίνιοι, να εξαφανιστούν από τον κόσμο μας, να τους χτυπήσει η πανούκλα», τόνισε ο Ραβίνος Γιοσεφ στα σχόλιά του που μεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Το Shass, θρησκευτικό ορθόδοξο κόμμα των σεφαραδιτών, είναι ένας από τους πυλώνες της κυβέρνησης συνασπισμού του κ. Νετανιάχου, με έντεκα βουλευτές από τους 120 που έχει η Κνέσετ (Βουλή).

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο κ. Αμπάς πρόκειται να συναντηθούν την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, υπό την αιγίδα του αμερικανού πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα, για να ξεκινήσουν απευθείας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν ανασταλεί εδώ και 20 μήνες.