Αξιωματούχοι της Ισραηλινής Πρεσβείας στο Λονδίνο προσπάθησαν να επηρεάσουν δικαστικές υποθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με έγγραφα που είδε ο Guardian.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, Ισραηλινοί επιχείρησαν να πείσουν το γραφείο του γενικού εισαγγελέα να παρέμβει σε δικαστικές υποθέσεις που σχετίζονταν με τη δίωξη διαδηλωτών.

Τα έγγραφα αποκτήθηκαν μέσω αιτήματος της οργάνωσης Palestine Action, η οποία επικαλέστηκε το δικαίωμα στην πληροφόρηση (FoI).

Παρότι σε μεγάλο βαθμό είναι επεξεργασμένα κι έτσι δεν φαίνεται τι ακριβώς ζήτησαν οι Ισραηλινοί, ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε ο γενικός διευθυντής του γραφείου του εισαγγελέα Ντάγκλας Γουίλσον, σε εκπροσώπους της Πρεσβείας, μετά από συνάντηση, ανέφερε τα εξής:

Ads

«Όπως τονίσαμε, η CPS (Εισαγγελία του Στέμματος – Crown Prosecution Service), λαμβάνει τις αποφάσεις για τις διώξεις και διαχειρίζεται τις υποθέσεις με ανεξάρτητο τρόπο. Οι δικηγόροι δεν είναι σε θέση να παρέμβουν σε μια μεμονωμένη υπόθεση ή να σχολιάσουν ζητήματα που σχετίζονται με τις εν εξελίξει διαδικασίες».

Σύμφωνα με τον Guardian, στα πρακτικά της συνεδρίασης αναφέρεται επίσης ότι ο Γουίλσον «σημείωσε την επιχειρησιακή ανεξαρτησία της CPS και τις ευαισθησίες της συνεργασίας μαζί της για μεμονωμένες υποθέσεις».

Το ηλεκτρονικό μήνυμα του Γουίλσον, από τον περασμένο Μάιο, ενημέρωνε επίσης τους αξιωματούχους για τη βασιλική συγκατάθεση όσον αφορά έναν αμφιλεγόμενο νόμο (Police, Crime, Courts and Sentencing Act), ο οποίος εισήγαγε επαχθείς περιορισμούς στη διαμαρτυρία, καθώς και για την παραπομπή της υπόθεσης διαμαρτυρίας για το άγαλμα του δουλέμπορου Έντουαρντ Κόλστον από τον γενικό εισαγγελέα στο Εφετείο.

Η παραπομπή οδήγησε τους δικαστές να αποφασίσουν ότι οι διαδηλωτές που κατηγορούνται για «σημαντικές» ζημιές δεν μπορούν να επικαλεστούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν δικάζονται, περιορίζοντας περαιτέρω το δικαίωμα στη διαμαρτυρία.

Η Palestine Action είναι μια ομάδα ακτιβιστών που στοχεύει κυρίως τα βρετανικά εργοστάσια του ισραηλινού κατασκευαστή όπλων Elbit Systems.

Μετά την απόφαση του εφετείου για την υπόθεση της απομάκρυνσης από διαδηλωτές του αγάλματος του Κόλστον, οι ακτιβιστές της Palestine Action, όπως και οι περιβαλλοντικοί διαδηλωτές, καταδικάστηκαν σε υποθέσεις παρόμοιες με εκείνες για τις οποίες είχαν αθωωθεί στο παρελθόν, επικαλούμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η δικηγόρος της Palestine Action, Lydia Dagostino, δήλωσε τα εξής: «Η αποκάλυψη εγείρει μια σειρά από ερωτήματα, και όχι μόνο αν η συνάντηση αυτή αφορούσε την ομάδα άμεσης δράσης Palestine Action. Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες ως προς τον βαθμό στον οποίο υπήρξε προσπάθεια από οποιονδήποτε εκπρόσωπο της ισραηλινής πρεσβείας να επηρεάσει υποθέσεις που αφορούν ακτιβιστές».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους υπήρξε αλληλογραφία μεταξύ αξιωματούχων της πρεσβείας και του Γουίλσον σχετικά με συλλήψεις ιδιωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου. Και πάλι, οι λεπτομέρειες του ισραηλινού αιτήματος αποσιωπήθηκαν, αλλά στο παρελθόν βρετανικά δικαστήρια έχουν εκδώσει εντάλματα για υψηλόβαθμους ισραηλινούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της Τζίπι Λίβνι, για την οποία εκδόθηκε ένταλμα το 2009.

Απαντώντας ο Γουίλσον εξήγησε πώς οι διαδικασίες γύρω από την έκδοση ιδιωτικών ενταλμάτων σύλληψης έχουν αυστηροποιηθεί, καθώς απαιτείται πλέον η συγκατάθεση του διευθυντή της εισαγγελίας. Ενημέρωσε επίσης ότι είναι δυνατόν να υποβληθεί αίτηση στο Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης για «ασυλία ειδικής αποστολής», ένα σπάνια χρησιμοποιούμενο καθεστώς, το οποίο είχε χορηγηθεί προηγουμένως στη Λίβνι και το οποίο παρέχει ασυλία από τη δίωξη για «προσωρινή αποστολή, που εκπροσωπεί ένα κράτος».

Εν μέσω μεγάλων δημόσιων διαμαρτυριών, ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Ισραήλ ψήφισε τον περασμένο μήνα νόμο που περιόριζε την δύναμη της δικαστικής εξουσίας. Πιστεύεται ότι υποκινήθηκε -τουλάχιστον εν μέρει- από την επιθυμία να προστατεύσει τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, από κατηγορίες διαφθοράς.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας δήλωσε ότι σέβεται την ανεξαρτησία του βρετανικού δικαστικού συστήματος και «σε καμία περίπτωση δεν θα παρεμβαίνει σε βρετανικές νομικές διαδικασίες». Πρόσθεσαν: «Στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου έργου της, η πρεσβεία του Ισραήλ ευαισθητοποιείται σχετικά με τις σοβαρές επιθέσεις κατά οντοτήτων που σχετίζονται με το Ισραήλ.

Επιπλέον, είναι καθήκον των πρεσβειών του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, να φροντίζουν και να παρέχουν βοήθεια στους Ισραηλινούς όπου κι αν βρίσκονται».