Στην επιβεβαίωση των προγενέστερων πληροφοριών που έκαναν λόγο για ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον στόχων στο έδαφος της Συρίας, προέβησαν το πρωί του Σαββάτου ισραηλινοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.

Ads

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε την αεροπορική επιδρομή στη Συρία, ενώ νωρίτερα είχε αρνηθεί να σχολιάσει τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ, που επικαλούνταν πληροφορίες από αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Η επιδρομή διεξήχθη από την ισραηλινή αεροπορία την Παρασκευή στη Συρία, με στόχο να πλήξει θέσεις του σιιτικού κινήματος της Χεζμπολάχ.

Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλιο, ενώ η Συρία δηλώνει πως δεν έχει ενημερωθεί και οι αντάρτες επιβεβαίωσαν επίσης.

Ads

Σύμφωνα το Associated Press, ισραηλινοί αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομασθούν ανέφεραν ότι στόχος της επίθεσης ήταν ένα φορτίο προηγμένων πυραύλων, κι όχι χημικών όπλων, που προωθούνταν προς την οργάνωση Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Οι πηγές ανέφεραν πως η επίθεση έλαβε χώρα το πρωί της Παρασκευής, δίχως να αποσαφηνίσουν την ακριβή τοποθεσία όπου επλήγησαν οι στόχοι.

Την εν λόγω πληροφορία επιβεβαίωσε και ένας διοικητής των συριακών αντικαθεστωτικών δυνάμεων, ο πρώην συνταγματάρχης Κασίμ Σααντεντίν.

«Οι πληροφορίες μας καταδεικνύουν πως σημειώθηκε μία ισραηλινή επίθεση κατά μίας οχηματοπομπής που μετέφερε πυραύλους στην Χεζμπολάχ. Ακόμα δεν έχουμε επιβεβαιώσει την τοποθεσία», δήλωσε ο Σααντεντίν, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Πάντως, μιλώντας νωρίτερα στο Reuters, ο πρεσβευτής της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε πως δεν είχε γνώριζε κάτι σχετικό.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, οι ΗΠΑ διά του υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, είχαν δηλώσει για πρώτη φορά ανοικτά ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν τους σύρους αντάρτες.

Δηλώσεις Ομπάμα για χρήση χημικών όπλων

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από την Κόστα Ρίκα, ότι δεν προβλέπει να στείλει εκ των προτέρων αμερικανούς στρατιώτες στο συριακό έδαφος, αν αποδειχτεί ότι το καθεστώς Άσαντ κατέφυγε στη χρήση χημικών όπλων.

«Δεν εξετάζω την εκδοχή πως η αποστολή αμερικανών στρατιωτών στο συριακό έδαφος θα ωφελούσε τις ΗΠΑ και επίσης θα ωφελούσε τη Συρία», δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ομόλογό του από την Κόστα Ρίκα Λάουρα Τσιντσίγια στο Σαν Χοσέ, όπου πραγματοποιεί 24ωρη επίσκεψη.

Ο Ομπάμα, ο οποίος δέχεται πιέσεις να δράσει πιο αποφασιστικά στο θέμα της συριακής κρίσης από την περασμένη εβδομάδα που η κυβέρνησή του για πρώτη φορά έκανε λόγο για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ κάτι που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» σύμφωνα με την αμερικανική ορολογία άφησε ένα περιθώριο ελιγμών.

«Γενικά δεν αποκλείω τίποτε ως αρχηγός του αμερικανικού στρατού γιατί οι συνθήκες αλλάζουν και πρέπει να είμαι σίγουρος ότι έχω όλες τις εξουσίες των ΗΠΑ για να υποστηρίξω τα αμερικανικά συμφέροντα εθνικής ασφαλείας», τόνισε.