Την αποφασιστικότητά της εξέφρασε σήμερα η ισραηλινή ηγεσία να εμποδίσει ένα φορτηγό πλοίο, το οποίο έχει ναυλώσει λιβυκή φιλανθρωπική οργάνωση και απέπλευσε από το λιμάνι του Λαυρίου, με στόχο να φτάσει στο λιμάνι της Γάζας, σπάζοντας τον αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στην παλαιστινιακή περιοχή.

Ads

«Το Ισραήλ δεν πρόκειται να επιτρέψει στο σκάφος να ξεφορτώσει άμεσα το φορτίο του στον λιμένα της Γάζας», προειδοποίησε μέσω της κρατικής ραδιοφωνίας ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Γιόσι Πελέντ, του δεξιού κυβερνητικού κόμματος Λικούντ. Όπως τόνισε ο υπουργός, ένα τέτοιο προηγούμενο «θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες από πλευράς ασφαλείας» για το Ισραήλ, καθώς το άνοιγμα του λιμένος της Γάζας θα μπορούσε «να επιτρέψει την μαζική εισαγωγή όπλων στη Λωρίδα της Γάζας», η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς, τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση των Παλαιστινίων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμύνης Εχούντ Μπαράκ χαρακτήρισε χθες βράδυ «ανώφελη πρόκληση» τη νέα απόπειρα να διασπασθεί ο αποκλεισμός της Γάζας. Το Ισραήλ είχε ζητήσει με επιστολή του από τα Ηνωμένα Έθνη να παρεμποδίσουν το πλοίο, χωρίς αποτέλεσμα.

Πρόκειται για το πλοίο «Αμάλθεια», μολδαβικής σημαίας, το οποίο μεταφέρει 2.000 τόννους τροφίμων (σιτάρι, αλεύρι, καλαμπόκι, ρύζι, ζάχαρη, ελιές, πάστα τομάτας, γάλα και φυτικά έλαια) και ιατρικών υλικών (αντιβηχικά σιρόπια και αντιβιοτικά). Έχει ναυλωθεί από τη «Διεθνή Ένωση Φιλανθρωπίας και Ανάπτυξης Καντάφι», επικεφαλής της οποίας είναι ο Σαϊφ Αλ Ισλαμ Καντάφι, ο δεύτερος γιος του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι. Στο πλοίο επιβαίνουν 15 ακτιβιστές, στην πλειοψηφία τους από τη Λιβύη, ένας Νιγηριανός και ένας Σύρος, καθώς και 12μελές πλήρωμα που αποτελείται από Αϊτινούς, Ινδούς και Σύρους. Ο πλοίαρχος είναι κουβανικής καταγωγής.

Ads

Αλλαγή ρότας με ελληνική εμπλοκή;

Το ταξίδι του «Αμάλθεια» πρόκειται να διαρκέσει περίπου 70 με 80 ώρες και ο δεδηλωμένος προορισμός του είναι η Λωρίδα της Γάζας. Ο Άραβας βουλευτής του Ισραήλ, Άχμεντ Τίμπι, και το μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, Τζαμάλ Αλ-Κουντάρι, δήλωσαν στο ειδησιογραφικό πρακτορείο Μαάν ότι η πορεία του πλοίου δεν θα αλλάξει. Η δήλωση αυτή ήρθε ως απάντηση σε ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών το Σάββατο, ότι το πλήρωμα του πλοίου συμφώνησε να μεταβεί τελικά στο λιμάνι Ελ Αρίς της Αιγύπτου, στη χερσόνησο του Σινά. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο καπετάνιος συμφώνησε στην αλλαγή προορισμού, ύστερα από συνομιλίες ανάμεσα στον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, τον Έλληνα και το Μολδαβό ομόλογό του.

Στην ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ αναφέρεται πως εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως το πλοίο κατευθύνεται στο Ελ Αρίς.