Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν συριακούς στρατιωτικούς στόχους την Κυριακή (9/4) ως απάντηση σε ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν προς το ελεγχόμενο από το Ισραήλ έδαφος των Υψίπεδων του Γκολάν.

Ads

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Συρία ανέφεραν εκρήξεις κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, καθώς το Ισραήλ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του συνέχισαν να πλήττουν συριακό έδαφος μετά την εκτόξευση έξι ρουκετών κατά τη διάρκεια της νύχτας προς τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι οι επιθέσεις πυροβολικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έπληξαν τους εκτοξευτές πυραύλων και ακολούθησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον ενός συγκροτήματος του συριακού στρατού, στρατιωτικών συστημάτων ραντάρ και θέσεων πυροβολικού.

Ο ισραηλινός στρατός «θεωρεί το κράτος της Συρίας υπεύθυνο για όλες τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο έδαφός του και δεν θα επιτρέψει οποιεσδήποτε προσπάθειες παραβίασης της ισραηλινής κυριαρχίας», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Ads

Το υπουργείο Άμυνας της Συρίας δήλωσε ότι η αεράμυνά της απάντησε στις ισραηλινές επιθέσεις και αναχαίτισε ορισμένους ισραηλινούς πυραύλους, ενώ δεν αναφέρθηκαν θύματα και προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές από τα πλήγματα.

Η τηλεόραση Al Mayadeen TV με έδρα το Λίβανο δήλωσε ότι για τις ρουκέτες ανέλαβε την ευθύνη οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα του υποστηριζόμενου από το Ιράν παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμική Τζιχάντ.

Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία, κατά τη διάρκεια του πολέμου των Έξι Ημερών, το 1967. Η περιοχή τεράστιας στρατηγικής σημασίας προσαρτήθηκε από το Ισραήλ το 1981, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε.