Τούρκοι κομάντο με την υποστήριξη ελικοπτέρων άρχισαν να αναπτύσσονται σήμερα κατά μήκος των ιρακινών συνόρων, ύστερα από επίθεση Κούρδων ανταρτών που στοίχισε τη ζωή σε έντεκα Τούρκους στρατιώτες.

Ads

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή οι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα και περικύκλωσαν Κούρδους αντάρτες, κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ. Όπως ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας μαχητικά ελικόπτερα βομβάρδισαν θέσεις ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στις ορεινές επαρχίες Χακάρι και Σιρνάκ.

«Στη διάρκεια των δέκα τελευταίων ημερών, αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τα συστήματά Heron, δηλαδή τα συστήματα επιτήρησης που αγοράσαμε από το Ισραήλ, στο βόρειο Ιράκ» δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού στρατού, Ιλκέρ Μπασμπούγ. Τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα χρησιμοποιούνται «σε μια ορισμένη απόσταση από το εσωτερικό του βορείου Ιράκ, σε συντονισμό με τους Αμερικανούς» πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι τα αεροσκάφη κατευθύνονται από Τούρκους πιλότους.

Παράλληλα, στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν στρατιωτικοί ηγέτες και ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι Κούρδοι αντάρτες «θα πνιγούν στο αίμα τους» και σκληραίνει τη στάση του απέναντι στο PKK καθώς αντιμετωπίζει έντονη κριτική για την αποτυχία της κυβέρνησης του να σταματήσει την κλιμάκωση της βίας. Από την πλευρά του υποστηρίζει ότι οι τελευταίες επιθέσεις αποτελούν προσπάθεια να σαμποταριστούν οι προσπάθειες του κόμματός του για τον τερματισμό της 25χρονης κουρδικής διένεξης, που έχει στοιχίσει την ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους, κυρίως Κούρδους.

Ads

Ο αρχηγός του τουρκικού στρατού στρατηγός, Ιλκέρ Μπασμπούγ ζήτησε σήμερα να υπάρξει υπομονή στον αγώνα εναντίον των Κούρδων ανταρτών μετά τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου. «Είμαστε εντελώς αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατική οργάνωση μέχρι να εκμηδενιστεί. Η μάχη αυτή είναι μακροπρόθεσμη μάχη και απαιτεί υπομονή» δήλωσε προσθέτοντας ότι ο αγώνας εναντίον των ανταρτών πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα ασφαλείας και οικονομικές πρωτοβουλίες υπέρ της κουρδικής κοινότητας. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «θα ήταν εσφαλμένο να πιστέψει κανείς ότι η τρομοκρατία θα εξαλειφθεί μόνο με μέτρα σε οικονομικό και κοινωνικοπολιτιστικό τομέα, όσο η τρομοκρατική οργάνωση διατηρεί ένοπλα στοιχεία στις τάξεις της». Τέλος διέψευσε ότι αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών ήταν η αιτία για τα αιματηρά γεγονότα του Σαββατοκύριακου. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η τουρκική αεροπορία διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των βάσεων του PKK στο Ιράκ.

Από την πλευρά του το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) καταγγέλλει τον τουρκικό στρατό για τη χρήση των ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών προκειμένου να παρακολουθεί τις δραστηριότητές του στα βουνά του βορείου Ιράκ. Το PKK έχει ανακοινώσει ότι διακόπτει την μονομερή κατάπαυση του πυρός και επαναλαμβάνει τις επιθέσεις κατά των τουρκικών δυνάμεων εξαιτίας των επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον του.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ προτίθενται να αυξήσουν τη βοήθειά τους προς την Τουρκία στο πλαίσιο του αγώνα κατά των Κούρδων ανταρτών, εφόσον η Άγκυρα διατυπώσει ανάλογο αίτημα, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία.

«Το PKK είναι ένας κοινός εχθρός για την Τουρκία και τις ΗΠΑ και θα υποστηρίξουμε ενεργά τις προσπάθειες των Τούρκων συμμάχων μας για να δοθεί τέλος σε αυτή την τρομοκρατική απειλή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζέιμς Τζέφρι, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξετάσουν «εκτάκτως οποιοδήποτε νέο αίτημα του τουρκικού στρατού ή της κυβέρνησης όσον αφορά το PKK». Παρά το γεγονός ότι η άρνηση της Τουρκίας να ψηφίσει τις νέες κυρώσεις κατά του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η πρόσφατη διπλωματική κρίση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας προκάλεσαν ανησυχία στη χώρα ότι θα επιβραδυνθεί η βοήθεια που προσφέρει η Ουάσινγκτον στον τουρκικό στρατό για τον αγώνα του κατά του PKK, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρέχουν στην Τουρκία, πληροφορίες όσον αφορά τις κινήσεις του PKK.

«Η Τουρκία ανέκαθεν ισχυριζόταν ότι το Ισραήλ υποστηρίζει το ΡΚΚ για να προσελκύσει την συμπάθεια των μουσουλμανικών χωρών και να αμαυρώσει την φήμη του κόμματος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινήματος, Αχμέντ Ντενις. «Σήμερα παραδέχτηκαν ότι οι ίδιοι επωφελούνται από την υποστήριξη του Ισραήλ. Αυτή η παραδοχή δείχνει την τουρκική πολιτική η οποία είναι καταστροφική» σημείωσε κάνοντας λόγο για εξάρτηση της Άγκυρας από Ισραήλ και ΗΠΑ.

ΝΑΤΟ και ΕΕ έσπευσαν σήμερα να καταδικάσουν τις επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών στην Τουρκία. «Δεν υπάρχει δικαιολογία γι’ αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φόγο Ράσμουσεν.

«Αυτό που χρειάζονται οι άνθρωποι κουρδικής καταγωγής είναι σταθερότητα, ειρήνη, ευημερία και δουλειά. Όχι άλλες χαμένες ζωές» ανέφερε η Άντζελα Φιλότ, εκπρόσωπος του ευρωπαίου επίτροπου για την Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, υπογραμμίζοντας ότι η λύση πρέπει να συνδέεται περισσότερο «με το δημοκρατικό άνοιγμα που έχει αναλάβει η τουρκική κυβέρνηση» προκειμένου, όπως υποστήριξε, να προσεγγίσει την μεγαλύτερη εθνική μειονότητα της χώρας.