Δυναμώνουν και μαζικοποιούνται οι αντιδράσεις στο Ισραήλ για με τους κυβερνητικούς χειρισμούς αναφορικά με τους ομήρους στη Γάζα, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να δέχεται ισχυρό πλήγμα σε επίπεδο δημοσκοπήσεων ενόσω ενισχύονται οι φωνές που ζητούν διεξαγωγή εκλογών.

Ads

Συγγενείς Ισραηλινών που κρατούνται στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα, διέκοψαν τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών του ισραηλινού κοινοβουλίου, απαιτώντας από τους βουλευτές να κάνουν περισσότερα για την απελευθέρωση των οικείων τους.

Μια γυναίκα κρατούσε φωτογραφίες τριών μελών της οικογένειάς της που ήταν μεταξύ των 253 ανθρώπων που κρατήθηκαν ως όμηροι κατά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Περίπου 130 παραμένουν αιχμάλωτοι, καθώς οι υπόλοιποι επέστρεψαν στις πατρίδες τους στο πλαίσιο εκεχειρίας του Νοεμβρίου.

«Η Κνεσέτ δεν έχει καμία σχέση με το τι συμβαίνει με την κυβέρνηση, δεν θα κάθεστε εδώ ενώ εκεί πεθαίνουν», «Απελευθερώστε τους τώρα, τώρα, τώρα!» φώναζαν οι συγγενείς των ομήρων κατά την παρέμβασή τους στην Κνεσέτ.

Ads

https://www.youtube.com/watch?v=wRuF1sYcUXQ&ab_channel=GuardianNews

Δεκάδες άνθρωποι διαδηλώνοντας απέκλεισαν την είσοδο της Κνεσέτ, ζητώντας «εκλογές τώρα», ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους απομακρύνουν από την περιοχή με τη χρήση βίας. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «εγκληματίες» και «καταστρέψατε τη χώρα».

Η τύχη των ομήρων -27 από τους οποίους, σύμφωνα με το Ισραήλ, πέθαναν στη Γάζα- έχει καθηλώσει τη χώρα. Οι τακτικές διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων ενισχύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από διαδηλώσεις που ζητούσαν εκλογές που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την πιο σκληροπυρηνική ακροδεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2023 σταμάτησαν μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Τα πολιτικά ρήγματα παραμερίστηκαν καθώς οι Ισραηλινοί συσπειρώθηκαν πίσω από τον στρατό και τις οικογένειες των νεκρών ή των ομήρων. Αλλά με τον καταστροφικό πόλεμο στη Γάζα να διανύει τον τέταρτο μήνα του και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν υστέρηση της υποστήριξης προς τον Νετανιάχου, οι εκκλήσεις για αλλαγές στην ηγεσία δυναμώνουν. Το βράδυ του Σαββάτου (20/1), χιλιάδες διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ, τη Χάιφα και την Ιερουσαλήμ, ζητώντας εκλογές.

Παράλληλα, η αντίθεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στη λύση των δύο κρατών έχει προκαλέσει επικρίσεις από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, καθώς οι διαιρέσεις βαθαίνουν μεταξύ του Ισραήλ και των συμμάχων του και εντός της ίδιας της κυβέρνησής του.

Ο Νετανιάχου έχει καταστήσει σαφή την αντίθεσή του σε ένα παλαιστινιακό κράτος, αλλά την περασμένη εβδομάδα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όταν δήλωσε ότι το Ισραήλ «πρέπει να ελέγχει την ασφάλεια όλης της γης που βρίσκεται δυτικά του ποταμού Ιορδάνη».

Την Κυριακή (21/1) ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «οι στρατιωτικές δραστηριότητες στη Γάζα συνεχίζονται, με δεκάδες τρομοκράτες να εξοντώνονται και μεγάλες ποσότητες όπλων να εντοπίζονται» και ο Νετανιάχου απέρριψε το αίτημα της Χαμάς για τερματισμό του πολέμου με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

«Βουτιά» Νετανιάχου στις δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν αποδοκιμασία για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και αβεβαιότητα για τον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίο ηγείται ο Νετανιάχου.

Ο Μπένι Γκαντζ, πρώην υπουργός Άμυνας που εντάχθηκε στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου από την αντιπολίτευση μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, θα ήταν ο μεγαλύτερος νικητής, δείχνει η δημοσκόπηση για το Κανάλι 13. Το κόμμα του «Εθνική Ενότητα» κερδίζει 37 έδρες, το κόμμα «Λικούντ» του Νετανιάχου 16 με αυτόν στο τιμόνι και το κόμμα Yesh Atid του πρώην πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ θα ερχόταν τρίτο με 14 έδρες, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης.

Το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα προσωπικά συμφέροντα του Νετανιάχου ήταν ο κύριος λόγος που οδήγησε στη διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα, ενώ μόλις το 33% απάντησε ότι το εθνικό συμφέρον ήταν το κύριο μέλημά του.

Οι Ισραηλινοί προσήλθαν για τελευταία φορά στις κάλπες την 1η Νοεμβρίου 2022. Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 27 Οκτωβρίου 2026, αλλά πολλοί Ισραηλινοί αναμένουν ότι θα προκηρυχθούν εθνικές εκλογές φέτος.

Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη και δημοσιεύθηκε την Κυριακή (21/1) από τον κορυφαίο Ισραηλινό δημοσκόπο Καμίλ Φουξ για το Κανάλι 13, είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνη με άλλες δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.