Με την διεθνή πίεση προς το Ισραήλ να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός στην Γάζα να εντείνεται και να περνά από τους δρόμους ακόμη και μέσα στον τον Λευκό Οίκο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρονται να ανησυχούν για πιθανά εντάλματα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο... από τα παλιά.

Ads

Όπως μεταδίδει το Assosciated Press, Ισραηλινοί αξιωματούχοι εμφανίζονται όλο και πιο ανήσυχοι για το ενδεχόμενο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά των ηγετών της χώρας, καθώς αυξάνεται η διεθνής πίεση για τον πόλεμο στη Γάζα.

Οι ίδιες ισραηλινές πηγές αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες σε μια έρευνα του ΔΠΔ που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ και ανάγονται στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς το 2014.

Η έρευνα εξετάζει επίσης την κατασκευή παράνομων οικισμών από το Ισραήλ σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ads

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από το δικαστήριο τη Δευτέρα και δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι επίκειται η έκδοση ενταλμάτων για την υπόθεση.

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε αργά την Κυριακή ότι ενημέρωσε τις ισραηλινές αποστολές για «φήμες» ότι ενδέχεται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κατά ανώτερων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι τυχόν τέτοια εντάλματα θα «έδιναν ώθηση στο ηθικό» της Χαμάς και άλλων ανάλογων ομάδων.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ «δεν θα δεχθεί ποτέ οποιαδήποτε προσπάθεια του ΔΠΔ να υπονομεύσει το εγγενές δικαίωμά του στην αυτοάμυνα».

«Η απειλή να συλληφθούν οι στρατιώτες και οι αξιωματούχοι της μοναδικής δημοκρατίας της Μέσης Ανατολής και του μοναδικού εβραϊκού κράτους στον κόσμο είναι εξοργιστική. Δεν θα υποκύψουμε σε αυτήν», έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε τις ανησυχίες των Ισραηλινών. Μια σειρά από ισραηλινές ανακοινώσεις τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το να επιτραπεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα φαίνεται να αποσκοπεί εν μέρει στο να αποτρέψει πιθανή δράση του ΔΠΔ.

Πάντως, ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή τον Δεκέμβριο ότι η έρευνα «προχωρά με ρυθμό, αυστηρότητα, αποφασιστικότητα και επιμονή να μην ενεργούμε με βάση το συναίσθημα αλλά με βάση αδιάσειστα στοιχεία».

Ούτε το Ισραήλ ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδέχονται τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, αλλά τυχόν εντάλματα θα μπορούσαν να θέσουν Ισραηλινούς αξιωματούχους σε κίνδυνο σύλληψης σε άλλες χώρες.

Θα λειτουργούσαν επίσης ως μια σημαντική έκθεση των ενεργειών του Ισραήλ, ως εγκλημάτων πολέμου, σε μια εποχή που οι φιλοπαλαιστινιακές διαμαρτυρίες έχουν εξαπλωθεί μέχρι και τις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ.

Το Διεθνές Δικαστήριο διερευνά αν το Ισραήλ έχει διαπράξει πράξεις γενοκτονίας στην Γάζα, με την απόφαση να αναμένεται να διαρκέσει χρόνια.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς για αδικήματα και κάνει λόγο για «μεροληψία».

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα για το Τελ Αβίβ, δεδομένου ότι οι παραπάνω ανησυχίες εκφράζονται στο φόντο των σχεδιασμών του για εισβολή στην Ράφα, αν και ο στενότερος σύμμαχός του, οι Ηνωμένες Πολιτείες, και άλλοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει εναντίον της, λέγοντας ότι μια επίθεση θα σήμαινε καταστροφή για τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, η οποία έχει παράσχει κρίσιμη στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη στην ισραηλινή επιθετικότητα, έχει παροτρύνει το Ισραήλ να μην εισβάλει στη Ράφα λόγω των φόβων ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή – ανησυχίες που επανέλαβε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου την Κυριακή.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια προθεσμία μέχρι τις 8 Μαΐου για να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με το αν το Ισραήλ τηρεί το διεθνές δίκαιο κατά τη χρήση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, μεταξύ άλλων και σε ό,τι αφορά στο αν επιτρέπει ή όχι την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.