Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τα βλέμματα στραμμένα στη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει για την αντίδραση της χώρας στην επίθεση του Ιράν.

Ads

Το εν λόγω συμβούλιο αποτελείται από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον Μπένι Γκανζ, αντίπαλο του Νετανιάχου που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα, ο Μπένι Γκαντζ, ανέφερε πως το Ισραήλ θα ζητήσει το τίμημα από το Ιράν ως απάντηση στη μαζική επίθεση με πυραύλους και drone όταν είναι η κατάλληλη στιγμή.

«Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που είναι κατάλληλος για εμάς», υποστήριξε.

Ads

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των G7, με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως γνωστοποίησε ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο X.

«Με τους ηγέτες της G7, καταδικάσαμε ομόφωνα την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Όλα τα μέλη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Ο τερματισμός της κρίσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, κυρίως μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα κάνει τη διαφορά.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει στην ανάρτησή του.

Ιράν: «Δική σας η ευθύνη εφεξής» λέει σε Ισραήλ και ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται πάντως πως ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, Μοχάμεντ Μπαγκερί, δήλωσε πως το ‘χτύπημα’ του Ιράν ήταν μια συγκεκριμένη επιχείρηση αντιποίνων ως απάντηση στο ‘χτύπημα’ του Ισραήλ στο προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας την 1η Απριλίου, αφήνοντας να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οποιαδήποτε επιδείνωση της υπάρχουσας κρίσης με στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν από τους συμμάχους Ισραήλ και ΗΠΑ θα είναι, ξεκάθαρα, δικής τους ευθύνης.

Σε πρωθύστερη ενημέρωση την Κυριακή, ο Μπαγκερί τόνιζε πως αν οι ΗΠΑ συμμετάσχουν «σε περαιτέρω επιθετικές σιωνιστικές κινήσεις μέσω των βάσεων ή των στρατιωτικών τους μέσων σε όλη την περιοχή, και αυτό μας έχει αποδειχθεί, οι βάσεις και τα μέσα και το προσωπικό τους στην περιοχή δεν θα έχουν καμία ασφάλεια».

«Θα το δούμε και εμείς ως επιθετικό και θα αντιδράσουμε ανάλογα», είχε προσθέσει, ενώ υπογράμμιζε πως το Ιράν μετέφερε το μήνυμα στις ΗΠΑ μέσω της ελβετικής πρεσβείας στη χώρα.

Επιπρόσθετα, αργά το μεσημέρι της Κυριακής, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολάχιαν, σε ενημέρωση των ξένων πρέσβεων στην Τεχεράνη τόνισε ότι «περίπου 72 ώρες πριν από την επιχείρηση, ενημερώσαμε τους γείτονες μας και τις χώρες της περιοχής ότι η απάντηση του Ιράν, στο πλαίσιο μιας νόμιμης άμυνας, ήταν σίγουρη και οριστική.»

Στο ίδιο πλαίσιο ενημέρωσης, είχε επίσης αποσαφηνιστεί ότι η επίθεση του Ιράν θα ήταν «περιορισμένη», αποκλειστικά και μόνο για λόγους «αυτοάμυνας», συμπλήρωσε, όπως και το ότι το Ιράν «δεν επιδιώκει την επέκταση της σύγκρουσης στην περιοχή».

Κλείνοντας, ο Ιρανός υπουργός υπογράμμισε στους ξένους πρέσβεις πως «η ασφάλεια των γειτονικών χωρών βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων» του Ιράν.