Ρεσιτάλ μηχανορραφίας και διπλωματικών ελιγμών δίνει το Ισραήλ με αφορμή τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, που ολοκληρώθηκαν σε πρώτη φάση την Παρασκευή, με ορίζοντα επανέναρξης την ερχόμενη εβδομάδα για το «κλείσιμο», όπως αυτό το εννοεί και το επιδιώκει η κάθε πλευρά.
Το Ισραήλ θα στείλει λοιπόν άλλη μία, διαφορετική, αντιπροσωπεία στο Κάιρο την Κυριακή, για να προσπαθήσει να καλύψει τα εναπομείναντα κενά στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, πριν αυτές πραγματοποιηθούν εκ νέου στη Ντόχα προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή.
Σε διπλωματικό επίπεδο συνομιλιών, τα δύο μεγαλύτερα εμπόδια παραμένουν η συνεχιζόμενη παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων κατά μήκος του διαδρόμου Φιλαδέλφειας μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας και η παρεμπόδιση της μετακίνησης ένοπλων Παλαιστινίων στη βόρεια Λωρίδα, όπως είχε θέσει επί τάπητος και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τον περασμένο μήνα ως δύο από τα βασικά νέα αιτήματα του Ισραήλ, επιμένοντας να επιτραπεί η παραμονή των IDF στον Διάδρομο Φιλαδέλφειας και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα εμποδίζει τη Χαμάς να ανασυνταχθεί στο βόρειο τμήμα της Γάζας.
Όσον αφορά το τελευταίο αίτημα, οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι δεν θα δεχθούν τη δημιουργία ενός νέου τέτοιου «μηχανισμού», εν μέσω φόβων ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για την εφαρμογή του.
Όσον αφορά το θέμα του διαδρόμου Φιλαδέλφειας, υπάρχουν λύσεις που έχουν επεξεργαστεί οι διαμεσολαβητές, οι οποίες ελπίζουν ότι θα είναι αρκετές για να πείσουν το Ισραήλ, όπως αναφέρεται.
Ειδικότερα, στο πέρασμα της Ράφα, η ιδέα είναι να τοποθετηθεί εκεί μια παλαιστινιακή δύναμη που δεν θα είναι της Χαμάς, αναφέρει το ισραηλινό Κανάλι 12. Ο Νετανιάχου αντιτίθεται εδώ και καιρό στην επίσημη επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στο πέρασμα ή σε άλλα τμήματα της Γάζας, αλλά είναι απίθανο να υπάρχει εναλλακτική λύση, υπογραμμίζουν τα ενημερωτικά μέσα του Ισραήλ.
Εκεί που οι διαμεσολαβητές βρίσκονται πιο κοντά στην επίτευξη λύσεων μετά τη σύνοδο κορυφής της Ντόχα είναι σχετικά με τον αριθμό των ζωντανών ομήρων που θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση της εκεχειρίας – τα ονόματα των Παλαιστινίων κρατουμένων που η Χαμάς θα ήθελε να δει να απελευθερώνονται, τον αριθμό των βέτο που θα έχει το Ισραήλ επί των ονομάτων αυτών, και τον αριθμό αυτών που θα σταλούν στην εξορία εκτός της Δυτικής Όχθης και της Γάζας – και τον μηχανισμό για την εφαρμογή της ανταλλαγής ομήρων-κρατουμένων.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η τελευταία πρόταση που επεξεργάζονται οι διαμεσολαβητές θα παρουσιαστεί με τη μορφή «take it or leave it» («τώρα ή ποτέ»), αναφέρει το Κανάλι 12, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετες συζητήσεις.
Σύμφωνα με τους ισραηλινούς, η κυβέρνησή τους θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει μια συμφωνία για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ή αν αντ’ αυτού θα αντιμετωπίσει επιθέσεις από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.
Το Κατάρ έχει ενημερώσει τη Χαμάς για όλες τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων των δύο τελευταίων ημερών, αλλά η οργάνωση δεν έχει ακόμη δηλώσει δημοσίως πώς σκοπεύει να προχωρήσει. Αρκετοί αξιωματούχοι της ομάδας έχουν εκδώσει δηλώσεις στον Τύπο, εκφράζοντας την αποδοκιμασία τους για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν οι συνομιλίες στη Ντόχα, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές ποια είναι η επίσημη θέση της Χαμάς.
Εν τω μεταξύ, το ισραηλινό κατεστημένο ασφαλείας πιστεύει ότι η πρόοδος στις συνομιλίες για τους ομήρους απομακρύνει το ενδεχόμενο επιθέσεων από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, αναφέρουν μέσα της χώρας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >