Ο νέος ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ, έδωσε εντολή στην αστυνομία να απομακρυνθούν οι παλαιστινιακές σημαίες από τους δημόσιους χώρους, χαρακτηρίζοντας το παλαιστινιακό εθνικό σύμβολο ως «πράξη τρομοκρατίας».

Ads

Η ισραηλινή νομοθεσία δεν απαγορεύει τις παλαιστινιακές σημαίες, αλλά η αστυνομία και οι στρατιώτες έχουν το δικαίωμα να τις υποστέλλουν σε περιπτώσεις που κρίνουν ότι υπάρχει «απειλή για τη δημόσια τάξη».

Η οδηγία της Κυριακής (8/1) από τον Μπεν-Γβιρ, ο οποίος ηγείται του υπερεθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Δύναμη στη νέα ακροδεξιά κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου και ως υπουργός Εθνικής Ασφάλειας εποπτεύει την αστυνομία, φαίνεται να σηματοδοτεί μια σκληρή και ασυμβίβαστη στάση απέναντι στις παλαιστινιακές εκφράσεις ταυτότητας, την ελευθερία του λόγου και τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις.

Η έπαρση της παλαιστινιακής σημαίας στο Ισραήλ έχει, στην πράξη, από καιρό κατασταλεί από τις ισραηλινές αρχές, με τους Παλαιστίνιους να θεωρούν τέτοιες κινήσεις ως προσπάθεια καταστολής της παλαιστινιακής ταυτότητας.

Ads

Οι εντολές του Μπεν-Γβιρ ήρθαν μετά από μια μαζική αντικυβερνητική διαμαρτυρία στο Τελ Αβίβ το Σάββατο (7/1), όπου ορισμένοι διαδηλωτές ανέμιζαν την παλαιστινιακή σημαία. Οι διαδηλωτές χαρακτήρισαν φασιστική την πρόσφατα ορκισμένη κυβέρνηση Νετανιάχου και τάχθηκαν υπέρ της ισότητας και της συνύπαρξης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Μέσω Twitter, ο Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι η παρουσία της παλαιστινιακής σημαίας στη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ ήταν «άγρια υποκίνηση».

Η οδηγία του Μπεν-Γβιρ ακολουθεί επίσης την απελευθέρωση την περασμένη εβδομάδα ενός επί 40 χρόνια Παλαιστίνιου κρατούμενου, ο οποίος είχε καταδικαστεί για την απαγωγή και τη δολοφονία ενός Ισραηλινού στρατιώτη το 1983, ο οποίος κυμάτιζε μια παλαιστινιακή σημαία ενώ έτυχε υποδοχής ήρωα στην πόλη Άρα στην κατεχόμενη παλαιστινιακή ενδοχώρα.

Ο Μπεν-Γβιρ, σε ανακοίνωσή του, δήλωσε ότι «το να κυματίζει η παλαιστινιακή σημαία αποτελεί πράξη υποστήριξης της τρομοκρατίας».

«Δεν μπορεί οι παραβάτες του νόμου να κυματίζουν τρομοκρατικές σημαίες, να υποκινούν και να ενθαρρύνουν την τρομοκρατία, γι’ αυτό διέταξα την απομάκρυνση των σημαιών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία από τον δημόσιο χώρο και να σταματήσει η υποκίνηση κατά του Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά.

Πολλοί Παλαιστίνιοι -τόσο στο Ισραήλ όσο και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη- φοβούνται την πολιτική της νέας κυβέρνησης απέναντί τους, υπό το πρίσμα της έντονης παρουσίας ακροδεξιών ομάδων εποίκων στο εσωτερικό της, με τον Μπεν-Γβιρ ειδικότερα να έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για υποκίνηση ρατσισμού κατά των Αράβων.

Σε μερικές από τις πρώτες κινήσεις της τις τελευταίες ημέρες, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια ταξιδιού του Παλαιστίνιου υπουργού Εξωτερικών, Ριάντ αλ Μάλκι, την Κυριακή () και αποφάσισε να παρακρατήσει έσοδα ύψους 39 εκατ. δολαρίων από την Παλαιστινιακή Αρχή την Παρασκευή.

Οι αποφάσεις εντάσσονται σε μια προσπάθεια να τιμωρήσουν τους Παλαιστίνιους επειδή ζήτησαν από το Διεθνές Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει για την ισραηλινή κατοχή, η οποία είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.