Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρεουβέν Ριβλίν, ανέθεσε στον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που υπάρχει μετά τις πρόσφατες εκλογές.

Ads

Η απόφαση αυτή του προέδρου ήρθε μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ανάμεσα στους αρχηγούς των δύο κομμάτων που πήραν τα υψηλότερα ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές, δηλαδή του Νετανιάχου που ηγείται του δεξιού Λικούντ και του Μπένι Γκαντς που είναι επικεφαλής στο κεντρώο «Μπλε-Λευκό».

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 61 έδρες στη Βουλή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μάλιστα, ούτε οι συνασπισμοί τους (δηλαδή, το κεντρώο μπλοκ με βάση το Μπλε-Λευκό και η συμμαχία του Λικούντ με υπερορθόδοξα και ακροδεξιά κόμματα) έπιασαν το ποθητό όριο, με αποτέλεσμα να υπάρχει διπλωματικός «πυρετός» και συνεχείς διαβουλεύσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι ο εθνικιστικός σχηματισμός Ισραήλ Μπεϊτενού του πρώην υπουργού Άμυνας της κυβέρνησης Νετανιάχου, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, έχει εξασφαλίσει 8 έδρες, όμως αρνείται να στηρίξει κατά μόνας κάποια από τις δύο παραπάνω εκδοχές, έχοντας «κόκκινο πανί» στη μεν πρώτη τα αραβικά κόμματα, στη δε δεύτερη τους υπερορθόδοξους Εβραίους.

Ads

Πολιτικοί αναλυτές  εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο ο πρόεδρος Ριβλίν είναι διατεθειμένος να αναθέσει στον Γκαντς την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι προσπάθειες του Νετανιάχου.

Πάντως, αξιωματούχος του κόμματος Μπλε-Λευκό δήλωσε ότι το κόμμα του αντιμετωπίζει τις επιλογές του προέδρου με «απόλυτο σεβασμό» και ότι θα αποδεχθεί οποιαδήποτε απόφαση λάβει ο Ριβλίν.