Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους σε ένα μαζικό εναέριο μπαράζ κατά του Ισραήλ την Τρίτη. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η πλειονότητά τους αναχαιτίστηκε από την αεράμυνα. Το σίγουρο είναι όμως, ότι κάποιοι – σύμφωνα με άλλες πηγές, ίσως και το 85% – πέρασαν μέσα από πολλαπλά αμυντικά στρώματα πυραυλικών συστημάτων εδάφους – αέρος.

Ads

Πλάνα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν φωτεινές λωρίδες να συντρίβονται στο έδαφος και τις επακόλουθες ζημιές που προέκυψαν από τα πλήγματα. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, χτυπήθηκαν τρεις βάσεις της πολεμικής αεροπορίας – καταστρέφοντας δεκάδες F35 – αλλά και ενεργειακοί στόχοι.

Κάποιοι πύραυλοι έπεσαν σε απόσταση αναπνοής από το αρχηγείο της Μοσάντ.

Όλα αυτά προκάλεσαν την αίσθηση ότι το Ιράν είχε νικήσει ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα αεράμυνας στον κόσμο.

Ads

Αν και οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο, η βρετανική εφημερίδα Telegraph αναφέρει ότι υπάρχουν μερικά αποκαλυπτικά σημεία  που πρέπει να προσέξουμε όταν αξιολογούμε την απόδοση του συστήματος.

Επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ…Χρονισμός

Όταν το Ιράν εξαπέλυσε την τελευταία φορά επίθεση στο Ισραήλ τον Απρίλιο, το χτύπημα είχε «τηλεγραφηθεί» από καιρό, ώστε ο περισσότερος κόσμος είχε μια εβδομάδα για να προετοιμαστεί.

Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη, είχαν αρκετό χρόνο για να ετοιμαστούν, να αναπτύξουν μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία για να βοηθήσουν στην κατάρριψη του ιρανικού καταιγισμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων.

«Αυτό ήταν σε σχετικούς όρους πιο ξαφνικό», δήλωσε ο Samuel Hickey, του Κέντρου για τον Έλεγχο των Όπλων και τη Μη Διάδοση των Όπλων.

Επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ…Πιο προηγμένα όπλα

Στην πρώτη μεγάλης κλίμακας επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, το Ιράν χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό περίπου 300 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ενώ ο συνολικός αριθμός είναι μεγαλύτερος από τους 200 που εκτοξεύθηκαν αργά τη Δευτέρα, το αρχικό χτύπημα αποτελούνταν κυρίως από πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Χρησιμοποίησε πιο αργούς πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη – μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας – που μπορούν να εκτοξευθούν σε πτήση, από άλλα αεροσκάφη», δήλωσε ο Hickey.

Αλλά οι βαλλιστικοί πύραυλοι της πρόσφατης επίθεσης  μπορούν να πετάξουν με υπερηχητικές ταχύτητες πάνω από mach-5, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολη την αναχαίτισή τους από μαχητικά αεροσκάφη ή επίγεια συστήματα.

Εξοικονόμηση πυρομαχικών

Η αεράμυνα είναι μια δαπανηρή επιχείρηση. Υπολογίζεται ότι η επίθεση του Απριλίου κόστισε στο Ισραήλ και στους συμμάχους του περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκρούσουν το μπαράζ.

Υπάρχει επίσης το πρόβλημα ότι οι πύραυλοι αναχαίτισης είναι περιορισμένοι σε αριθμό. Οι προσπάθειες της Δύσης να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τις πόλεις της από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς έχουν καταναλώσει σημαντικούς πόρους στον τομέα αυτό.

Καθώς τόσο το Ισραήλ όσο και η Ουκρανία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ για τις αναχαιτίσεις αυτές, πρέπει να ληφθούν ανάλογες αποφάσεις.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσους πυραύλους αποφάσισε να αναχαιτίσει το Ισραήλ, αλλά όσοι κατευθύνονται σε περιοχές που δεν πρόκειται να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά σε ανθρώπινες ζωές ή υποδομές… θα επιλέξουν να τους αφήσουν να περάσουν» δήλωσε ο Hickey.

Αποφάσεις όπως αυτή θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Ισραήλ να εξοικονομήσει πυρομαχικά αναχαίτισης για περαιτέρω επιθέσεις στο έδαφός του.

Κορεσμός

Και πάλι, επειδή υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες για την έλλειψη αναχαιτιστικών αεροσκαφών αεράμυνας, υπάρχουν φόβοι ότι το Ιράν θα μπορούσε να επιχειρήσει να πλήξει το Ισραήλ με βομβαρδισμό μεγάλης κλίμακας.

«Φαίνεται ότι το Ιράν εκτόξευσε λιγότερους αλλά πιο προηγμένους πυραύλους, αλλά αν επρόκειτο να κλιμακωθεί, είναι κάτι που το Ισραήλ πιθανώς γνωρίζει», δήλωσε ο Hickey.

«Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για να μην εξελιχθεί η κατάσταση σε πλήρη σύγκρουση», κατέληξε.