Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα συνεχιστούν στην Ιερουσαλήμ στις 14 Αυγούστου. Εν τω μεταξύ ισραηλινός αξιωματούχος ανακοίνωσε πως το Ισραήλ έδωσε προέγκριση για την οικοδόμηση περισσότερων από 800 νέων κατοικιών σε ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη παλαιστινιακή Δυτική Όχθη.

Ads

 
Η απόφαση αυτή ενδέχεται να δυναμιτίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες υπενθυμίζεται πως είχαν παγώσει για περίπου τρία χρόνια με κυρία διαφωνία τη διένεξη για τις ισραηλινές εποικιστικές δραστηριότητες.
 
Ο Γκι Ινμπάρ, εκπρόσωπος της ισραηλινής Πολιτικής Αρχή, η οποία τελεί υπό την διοίκηση του στρατού, στην Δυτική Όχθη, δήλωσε ότι τα αρχικά σχέδια για την οικοδόμηση 800 νέων κατοικιών Ισραηλινών εποίκων εγκρίθηκαν χθες, αν και για να υλοποιηθεί η οικοδόμησή τους θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως η κυβέρνηση.
 
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής την νέα αυτή εποικιστική πρωτοβουλία.
 
Λίγη ώρα αργότερα η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Ψάκι ανακοίνωσε πως «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα επαναληφθούν στις 14 Αυγούστου στην Ιερουσαλήμ και θα ακολουθήσει μια συνάντηση στην Ιεριχώ» στη Δυτική Όχθη.
 
Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων, μετά από τρίχρονη διακοπή, πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον στις 30 Ιουλίου. Η Ψάκι διευκρίνισε ότι ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών θα γίνει υπό την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό, πρεσβευτή Μάρτιν Ίντικ και ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δεν θα κάνει κάποια ανακοίνωση για το θέμα.