Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ προειδοποίησε την Τρίτη ότι η απόφαση για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ έρχεται σύντομα, απειλώντας την με «ολοκληρωτικό πόλεμο» που θα οδηγήσει στην καταστροφή της.

Ads

Λίγο αργότερα, το βράδυ της Τρίτης, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι ενέκριναν τα επιχειρησιακά σχέδια για μια επίθεση στον Λίβανο.

«Είμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα αποφασίσουμε να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού απέναντι στη Χεζμπολάχ και στον Λίβανο. Σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, η Χεζμπολάχ θα καταστραφεί και ο Λίβανος θα πληγεί σκληρά», διαμηνύει ο Κατς σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Τους ίδιους ισχυρισμούς ανάρτησε και στο Χ στα Εβραικά:

Ads

Μετάφραση: «Ο Νασράλα καυχιέται σήμερα ότι φωτογράφισε τα λιμάνια της Χάιφα, τα οποία διαχειρίζονται τεράστιες διεθνείς εταιρείες από την Κίνα και την Ινδία, και απειλεί να τα καταστρέψει. Πλησιάζουμε πολύ κοντά στη στιγμή της απόφασης για την αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού εναντίον της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου. Σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, η Χεζμπολάχ θα καταστραφεί και ο Λίβανος θα υποστεί σοβαρές απώλειες. Το Ισραήλ θα πληρώσει τιμές στο μέτωπο και στα μετόπισθεν, αλλά με ένα ισχυρό και ενωμένο έθνος, και με όλη τη δύναμη του IDF, θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στους κατοίκους του βορρά.»

Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη ισραηλινού μέσου / Οι υπηρεσίες πληροφοριών γνώριζαν την ύπαρξη σχεδίου επίθεσης της Χαμάς

Israel’s Minister of Foreign Affairs Israel Katz EPA/SARAH YENESEL

Ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός απεσταλμένος Άμος Χόχσταϊν στάλθηκε στον Λίβανο για να προσπαθήσει να κατευνάσει τις εντάσεις μετά την αύξηση των διασυνοριακών πυρών κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου που κλιμακώθηκε, ενώ η Χεζμπολάχ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιτεθεί στη Χάιφα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ.

Ο Χόχσταϊν, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι εστάλη στο Λίβανο αμέσως μετά από ένα σύντομο ταξίδι στο Ισραήλ, επειδή η κατάσταση ήταν «σοβαρή».

«Είδαμε μια κλιμάκωση τις τελευταίες εβδομάδες. Και αυτό που θέλει να κάνει ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι να αποφύγει μια περαιτέρω κλιμάκωση σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο», δήλωσε την Τρίτη ο Χόχσταϊν.

Η Χεζμπολάχ ανταλλάσσει πυρά με το Ισραήλ τους τελευταίους οκτώ μήνες παράλληλα με τον πόλεμο του Ισραήλ στην Γάζα. Την περασμένη εβδομάδα, εκτόξευσε τις μεγαλύτερες μεχρι τώρα ομοβροντίες ρουκετών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, αφού ένα ισραηλινό χτύπημα σκότωσε τον πιο υψηλόβαθμο διοικητή της.

Ισραηλινός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το Ισραήλ στόχευσε την Τρίτη μια αεροπορική μονάδα της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ λέει ότι δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις της αν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome αναχαιτίζει πύραυλο που εκτοξεύεται από το νότιο Λίβανο, δίπλα στην πόλη Kiryat Shmona, κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου (EPA/ATEF SAFADI)