«Κανένα σκάφος δεν μπορεί να παραβιάσει τον αποκλεισμό της Γάζας είτε πρόκειται για πολιτικό σκάφος είτε για στρατιωτικό», δήλωσε η υπεύθυνη του Υπουργείου Εξωτερικών, Σάρι Ρουμπινστάιν, ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι «αν παραβιαστεί ο αποκλεισμός υπάρχουν αντίποινα».

Ads

«Ο αποκλεισμός είναι εντελώς νόμιμος, βάσει του διεθνούς δικαίου (…) μπορεί να επιβληθεί θαλάσσιος αποκλεισμός», επέμεινε η Ρουμπινστάιν.

Ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ στη Γενεύη Ααρών Λέσνο-Γιάαρ μιλώντας στην ίδια επιτροπή υπεραμύνθηκε της δολοφονικής επίθεσης στον Στόλο της Ελευθερίας, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, και δήλωσε ότι «από τους εννέα νεκρούς (στη διάρκεια της επιχείρησης), οι επτά είχαν εκφράσει την επιθυμία να πεθάνουν πάνω στα πλοία αυτά. Δεν είναι αγωνιστές της ειρήνης, αλλά αγγελιαφόροι του θανάτου».

Στην Αίγυπτο το Αμάλθεια

Στο αιγυπτιακό λιμάνι Ελ Αρίς κατέπλευσε το πλοίο «Αμάλθεια», το οποίο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για την Λωρίδα της Γάζας. Το πλοίο κατευθυνόταν αρχικά προς τη Γάζα, αλλά άλλαξε ρότα μετά από προειδοποίηση του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού ότι δεν επρόκειτο να του επιτραπεί ο πλους προς τη Γάζα.

Ads

Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε ότι το υπό Μολδαβικής σημαία πλοίο «Αμάλθεια», ελλιμενίσθηκε στο Ελ Αρίς, στις μεσογειακές ακτές της Αιγύπτου, που βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα νοτίως των συνόρων με τη Γάζα και θα αρχίσει αμέσως η εκφόρτωση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Τα ιατροφαρμακευτικά εφόδια και οι επιβάτες θα μεταφερθούν στη Γάζα μέσω του μεθοριακού περάσματος στη Ράφα, ενώ τα τρόφιμα θα μεταφερθούν μέσω των συνόρων Άουζα», δήλωσε ο Γκαμάλ Αμπντέλ Μακσούντ, υπεύθυνος για τη λειτουργία του αιγυπτιακού λιμανιού.

Επιπλέον ενημέρωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα παραδοθεί στην Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά της βοήθειας στα δύο μεθοριακά περάσματα και ήδη έχει διαθέσει φορτηγά που βρίσκονται στο λιμάνι.

Ο Γιούσεφ Σαουάνι, διευθυντής της λιβυκής φιλανθρωπικής οργάνωσης , της οποίας προεδρεύει ο γιος του Μοάμαρ Καντάφι, και η οποία έχει ναυλώσει το πλοίο ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να αλλάξει ρότα και να ελλιμενισθεί στην Αίγυπτο για λόγους ασφαλείας.

«Δεν θέλαμε να μπούμε σε μία αντιπαράθεση και να διακινδυνεύσουμε μία αιματοχυσία», δήλωσε ο Λίβυος αξιωματούχος. «Οι στόχοι του ΄Αμάλθεια΄ έχουν επιτευχθεί χωρίς αιματοχυσία και το αποτέλεσμα είναι κέρδος για τους Παλαιστίνιους», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Σύγχυση ως προς την πορεία του «Αμάλθεια»