Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του στον Λίβανο, με τους νεκρούς να αυξάνονται, την ώρα που η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), σε έκθεση που δημοσιεύει υποστηρίζει πως οι διαταγές του εκδίδει ασταμάτητα ο ισραηλινός στρατός προς τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τομείς της προκαλούν εξαναγκαστικό εκτοπισμό του πληθυσμού, κάτι που χαρακτηρίζει «έγκλημα πολέμου».

Ads

«Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συγκέντρωσε αποδείξεις με βάση τις οποίες ισραηλινοί αξιωματούχοι (…) διαπράττουν το έγκλημα πολέμου του εξαναγκαστικού εκτοπισμού αμάχων», σημειώνεται στο κείμενο.

Σύμφωνα με το HRW, οι ενέργειες του Ισραήλ πιθανόν εμπίπτουν επίσης «στον ορισμό της εθνικής εκκαθάρισης» σε περιοχές όπου ο στρατός διέταξε τους Παλαιστίνιους να φύγουν και δεν μπορούν να επιστρέψουν.

«Το Ισραήλ υποχρεούται να επιδεικνύει σε κάθε περίπτωση ότι η μετακίνηση των αμάχων είναι η μοναδική εφικτή επιλογή» για να συμμορφώνεται προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, σημειώνει η Νάντια Χάρντμαν, ερευνήτρια της ΜΚΟ.

Ads

«Το Ισραήλ δεν μπορεί απλά να επικαλείται την παρουσία ένοπλων οργανώσεων για να δικαιολογεί τον εκτοπισμό αμάχων», συνεχίζει.

Εκπρόσωπος του HRW για τη Μέση Ανατολή, ο Άχμεντ Μπενσέμσι, προσθέτει ότι το να μετατρέπονται «συστηματικά ολόκληρα τμήματα της Γάζας αδύνατο να κατοικηθούν» ισοδυναμεί με «εθνική κάθαρση».

Ισραήλ: Οι ζώνες που «αδειάζουν μόνιμα» στη Γάζα

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ισραηλινές αρχές ενορχηστρώνουν εκτοπισμούς φροντίζοντας ορισμένες ζώνες να «αδειάσουν μόνιμα» από κατοίκους.

Η έκθεση της ΜΚΟ, έκτασης 150 και πλέον σελίδων, επιμένει σε δυο ζώνες που οι Ισραηλινοί αποκαλούν διαδρόμους του Νετσαρίμ και της Φιλαδέλφειας.

Εκεί έγιναν εκτεταμένες «κατεδαφίσεις» και «εκκαθαρίσεις», προκειμένου να δημιουργηθούν ουδέτερες ζώνες με την επίκληση λόγων ασφαλείας, εξηγεί η ΜΚΟ.

Η πρώτη ζώνη, που διασχίζει τη Λωρίδα της Γάζας από ανατολή προς δύση, εκτείνεται πλέον ανάμεσα στην πόλη της Γάζας και την Ουάντι Γάζα κι έχει πλάτος 4 χιλιομέτρων, σημειώνεται στην έκθεση. Σχεδόν όλα τα κτίρια εκεί ισοπεδώθηκαν, διευκρινίζει η κυρία Χάρντμαν.

Η δεύτερη εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο κι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει πως ο στρατός του θα διατηρήσει τον έλεγχό της σε κάθε περίπτωση.

Η έκθεση βασίζεται σε συνεντεύξεις με κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, στην ανάλυση δορυφορικών εικόνων και σε δημόσια δεδομένα, που συγκεντρώθηκαν ως τον Αύγουστο του 2024.

Ισραήλ: Συνεχίζει τις επιδρομές στον Λίβανο

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέες αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές της Βηρυτού που ελέγχονται από τη Χεζμπολάχ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, πλήττοντας περιοχές κυρίως στα νότια προάστια της πρωτεύουσας.

Όπως μετέδωσε το Reuters, πυκνοί καπνού υψώθηκαν πάνω από τη Βηρυτό καθώς συνεχίζονταν οι επιθέσεις, οι οποίες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε κτίρια και οικιστικά συγκροτήματα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA).

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στις πόλεις Bazourieh και Jumayjimah, ανέφερε επίσης το NNA.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, από τις ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 3.365 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 14.344 σε ολόκληρο τον Λίβανο από τις 7 Οκτωβρίου.

Λίβανος: Συμφωνία με ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός

Πάντως, ο Αλί Χασάν Χαλίλ, πολιτικός σύμβουλος του προέδρου του λιβανικού κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι διαπραγματευτές του Λιβάνου κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Άμος Χόχσταϊν σχετικά με το πλαίσιο κατάπαυσης του πυρός.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera το βράδυ της Τετάρτης, ο Χαλίλ δήλωσε ότι η πρόταση αυτή μεταφέρθηκε στην ισραηλινή πλευρά μέσω του Χόχσταϊν, αν και ο Λίβανος δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση ή προτεινόμενες τροποποιήσεις από το Ισραήλ.

Είπε ότι οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία πρέπει να βασίζεται σταθερά στο ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε το 2006, για να βοηθήσει τον λιβανέζικο στρατό να διατηρήσει τη νότια συνοριακή περιοχή του με το Ισραήλ ελεύθερη από όπλα ή ένοπλο προσωπικό εκτός από εκείνα του λιβανέζικου κράτους.

Ο Khalil δήλωσε ότι ο Λίβανος δεν έχει αντίρρηση για τη συμμετοχή των ΗΠΑ ή της Γαλλίας στην επίβλεψη της τήρησης της εκεχειρίας.