Δεκάδες χιλιάδες «Αγανακτισμένοι» Ισραηλινοί διαδήλωσαν χθες το βράδυ στο Τελ Αβίβ, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις που είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι λόγω του υψηλού κόστους ζωής στη χώρα.

Ads

Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε τις 20.000. Ωστόσο, το τηλεοπτικό δίκτυο «Channel 10» εκτιμά ότι οι διαμαρτυρόμενοι ήταν περίπου 45.000 και οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων μιλούν για 70.000.

Παράλληλα, διαδηλώσεις «Αγανακτισμένων» σημειώθηκαν και στην Ιερουσαλήμ με συμμετοχή 5.000 πολιτών, όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Μίκι Ρόζενφελντ, καθώς και στις πόλεις Μοντιίν, Κιριάτ Σμόνα, Εϊλάτ και Χοντ Χασαρόν. Στη Μπιρ Σέβα του νότου, οι κινητοποιήσεις ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή λόγω των επιθέσεων με ρουκέτες από τη Γάζα.

Το κίνημα των «Αγανακτισμένων» του Ισραήλ εντατικοποίησε τη δράση του τον Αύγουστο, όταν μέλη του οργάνωναν συγκεντρώσεις για κάθε Σάββατο. Την 4η Σεπτεμβρίου διαδήλωσαν 450.000 πολίτες, στην μεγαλύτερη κινητοποίηση στην ιστορία της χώρας.

Ads

Οι «Αγανακτισμένοι» επιζητούν αύξηση του προϋπολογισμού, κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και οικονομικότερη στέγαση στη χώρα, όπως αναγράφεται στα πανό και στις αφίσες τους.

Οι προτάσεις που υπέβαλε επιτροπή σχηματισμένη από τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θίγουν οι διαδηλωτές, χαρακτηρίστηκαν «ανεπαρκείς» στις χθεσινές κινητοποιήσεις.