Την κατεδάφιση του τείχους που υπήρχε στον εβραϊκό οικισμό Γκίλο της Ιερουσαλήμ ξεκίνησε το Ισραήλ. Το τείχος είχε ανεγερθεί την άνοιξη του 2001, μετά την έναρξη της δεύτερης «Ιντιφάντα» το φθινόπωρο του 2000 και κατασκευάστηκε ώστε «να αποτραπούν παλαιστινιακές επιθέσεις από τη Μπέιτ Τζάλα, μία περιοχή κοντά στη Βηθλεέμ στα νότια της Δυτικής Όχθης».
Ads
«Η επιστροφή της ηρεμίας στην περιοχή επιτρέπει την κατεδάφιση του τείχους», αναφέρουν οι Ισραηλινές αρχές. Σημειώνεται ότι οι επιθέσεις κατά του Γκίλο είχαν σταματήσει μετά την κατάληψη της της αυτόνομης ζώνης της Βηθλεέμ από τον Ισραηλινό στρατό το Νοέμβριο του 2002.
Στη συνέχεια ο στρατός αποσύρθηκε τον Ιούλιο του 2003 και παρέδωσε τον έλεγχο της ζώνης στην παλαιστινιακή αστυνομία έπειτα από μία συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή.
Η συνοικία Γκίλο έχει ανεγερθεί σε παλαιστινιακά εδάφη που έχουν καταληφθεί, κοντά στη Βηθλεέμ στη Δυτική Οχθη. Κατοικείται από 30.000 Ισραηλινούς και ανήκει στην περίμετρο της «Μεγάλης Ιερουσαλήμ», που οικοδομήθηκε από το Ισραήλ για να ενισχύσει τον έλεγχο επί της ανατολικής Ιερουσαλήμ.
…και αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει για την απέλαση 400 παιδιών μεταναστών
Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στο Ισραήλ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απελάσει 400 παιδιά μεταναστών, ενώ σήμερα πήρε θέση και η σύζυγος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ζητώντας να τους επιτραπεί να παραμείνουν στη χώρα.
Την έκκληση της Σάρας Νετανιάχου απέρριψε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ελι Γισάι, ένας υπερορθόδοξος Εβραίος, υπέρμαχος της μείωσης του αριθμού των ξένων εργατών, πολλοί από τους οποίους μένουν παράνομα στο Ισραήλ.
“Ως ψυχολόγος (…) και μητέρα δύο παιδιών, σας παρακαλώ να χρησιμοποιήσετε την εξουσία σας και να επιτρέψετε στα περισσότερα από τα 400 παιδιά να παραμείνουν στο Ισραήλ”, αναφέρει η Νετανιάχου σε επιστολή της προς τον Γισάι. Ο Γισάι, που έχει αποκαλέσει τους μετανάστες που δεν είναι εβραίοι κίνδυνο για “την σιωνιστική επιχείρηση”, δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τη Νετανιάχου την Πέμπτη, αλλά ότι δεν θα διαφοροποιήσει την πολιτική του και ότι δεν μπορεί να αλλάξει το διάταγμα για την απέλαση που υπέγραψε η κυβέρνηση του Νετανιάχου.
Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το ζήτημα της νομικής κατάστασης περίπου 1.200 παιδιών μεταναστών, η κυβέρνηση αποφάσισε πριν δύο εβδομάδες να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό. Ετσι τα παιδιά που έχουν ζήσει στο Ισραήλ για περισσότερα από 5 χρόνια, μιλάνε εβραϊκά και πηγαίνουν στο σχολείο μπορούν να μείνουν στη χώρα. Με αυτά τα κριτήρια 800 παιδιά θα μπορέσουν να πάρουν την ισραηλινή υπηκοότητα, όμως 400 θα πρέπει να απελαθούν μαζί με τους γονείς τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Οι υποστηρικτές της απόφασης αυτής δηλώνουν ότι το Ισραήλ δεν έχει επιλογή παρά να αναχαιτίσει το κύμα των μεταναστών που μπαίνουν στη χώρα κατά χιλιάδες από τα σύνορα με την Αίγυπτο. Οι επικριτές της από την άλλη, μεταξύ αυτών και αρκετές χιλιάδες που διαδήλωσαν χθες στο Τελ Αβίβ, υποστηρίζουν ότι είναι ανήθικο για μία χώρα που δημιουργήθηκε για να προφέρει ασφάλεια στους Εβραίους να απελαύνει τα παιδιά μεταναστών που δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα.
Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς οι μετανάστες στο Ισραήλ είναι περίπου 200.000. Οι περισσότεροι προέρχονται από την Αφρική, την Κίνα και τις Φιλιππίνες, ενώ περίπου οι μισοί ζουν στη χώρα αν και η βίζα τους έχει λήξει.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >